BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili novog ambasadora SAD-a u BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas novoimenovanog ambasadora SAD-a u BiH Charlesa L. Englisha.

Ambasador English je kazao kako SAD podržavaju istinsku demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava pojedinaca širom svijeta, posebno u BiH.

-Podržat ćemo vas i u vašim nastojanjima da Evropa bude budućnost BiH, a na liderima je da ta budućnost za građane BiH počne što prije, naveo je američki ambasador u BiH.

Kazao je kako se SAD nadaju da će se situacija u BiH do maksimuma stabilizirati, te da je napredak na putu do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najbolji način.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako evroatlantski put BiH ima veliku podršku građana. Ne samo evropski put, nego i put do punopravnog članstva u NATO-u.

Podrška javnosti postoji da će se uspjeti doći do cilja – Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, istakao je Komšić. Dodao je da su što bolji odnosi sa SAD jedan od strateških ciljeva BiH.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao kako su SAD ostvarile veliki uspjeh na polju demokratije, slobode pojedinca i pokazali da pluralizam ne mora biti poraz, nego može biti i pobjeda.

-Pomoći ćete BiH tako da ove vrijednosti prenesete koliko je moguće u BiH, rekao je Silajdžić.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović naveo kako se svi slažu da je BiH mjesto u EU.

Izrazio je nadu da će se naša zemlja približiti parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju naredne sedmice, a potpisivanju narednih mjeseci, dodajući da je BiH potrebna podrška SAD.

Kako je ustvrdio američki ambasador, SAD i njeni građani imaju interes za BiH i njenu budućnost.

-Budućnost BiH je u Evropi, a ja ću učiniti sve da se ubrza put do ostvarenja tog cilja.Vaš ulazak u EU bit uspjeh BiH, ali i uspjeh SAD, kazao je English.

Tokom današnjeg susreta sa članovima Predsjedništva BiH, ambasador English je izrazio saučešće zbog smrti predsjednika RS-a Milana Jelića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.