BiH
0

Članovi Mostova prijateljstva u Turskoj prave najveći zvrk bureka na svijetu

Piše: E. M.
Članovi Asocijacije Mostovi prijateljstva danas su otputovali sa Sarajevskog aerodroma u Istanbul gdje će biti gosti Općini Uskudar u okviru manifestacije "Katibim festival".
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

U okviru svoga gostovanja na turskom festivalu, članovi Asocijacije Mostovi prijateljstva će učestvovati na festivalu sa nekoliko programa među kojima će biti i pravljenje najvećeg bureka (zvrka) na svijetu.

Predsjednik Asocijace, Jasmin Imamović, kazao je da dugo vremena već postoji ideja o pravljenju najvećeg zvrka na svijetu.

"Asocijacija Mostovi prijateljstva postala je prepoznatljiva po jačanju i održavanju prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Turske. Do sada smo realizovali preko 80 projekata, a ovaj će biti prvi internacionalni projekat jer ga realizujemo u Istanbulu. U okviru gostovanja osim pravljenja najvećeg bureka, organizovat ćemo i dvije izložbe fotografije o Aliji Izetbegoviću i drugu o ramazanskom projektu gdje je realizovano 3.000 iftara zahvaljujući općini Uskudar i njenom načelniku", kazao je Imamović.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Ekspedicija Mostova prijateljstva broji 35 članova, a najveći burek na svijetu će pripremati kuhari Nacionalnog restorana "Salčinović". U okviru posjete bit će predstavljeno i kulturno umjetničko društvo "Plamen" Pehare, muzičari i drugi solisti.