BiH
3

Sajam srednjih škola u Mostaru posjetilo više od 2.000 osnovaca

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U sklopu projekta Dijalog za budućnost koji provodi Vijeće mladih Grada Mostara, danas je u dvorani Vlade FBiH upriličen Sajam srednjih škola - Mostovi prijateljstva.

Na sajmu je predstavljeno 19 javnih i tri privatne škole, a budući srednjoškolci mogli su se informisati o tome šta im se u novim školama nudi.

"Naš sajam je inače jedan od najmasovnijih sajmova u HNK na kojem bude od 2.500 do 3.000 učesnika koji se međusobno upoznaju. To je jedan od velikih i značajnih događaja za naš kanton i ovo je jedan od najboljih načina da se mladi zajednički druže i grade bolje sutra", kazao je Rašid Hadžović ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

O važnosti sajma za sve osnovce govorila je i Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

"Sajam Srednjih škola je izuzetno važan za grad Mostar upravo iz razloga što se već petu godinu tradicionalno održava. On je prvenstveno značajan za sve završne razrede osnovnih škola iz razloga što će danas ovdje saznati sve potrebne informacije s obzirom na to da oni kreću nakon završene osnovne škole u jednu novu etapu svog života. Ovdje imaju sve informacije koje su im potrebne i smatram da im je to dovoljno da se odluče šta će dalje upisati. Srednja škola utječe na životni poziv i na to koji će dalje fakultet upisati ili kojim će se poslom baviti", dodala je Komadina.

Ove godine na sajmu su predstavljene i dvije škole iz drugog kantona. To su Gimnazija Široki Brijeg i Gimnazija Ljubuški koje su se aktivno uključile u sajamske aktivnosti.

Sabaheta Bijedić, direktorica Pedagoškog zavoda HNK, kazala je da se kroz manifestacije ovakvog karaktera zadovoljava više ciljeva.

"Prije svega to je prezentacija svih srednjih škola i njihovih aktivnosti u cilju njihovog jačanja i profesionalnog usmjeravanja učenika osnovnih škola za njihova zanimanja. Svi ostali ciljevi su, kao što i sam naziv sajma kaže, 'Mostovi prijateljstva'", dodala je Bijedić.

Učenici su na najreprezentativniji način nastojali predstaviti svoje škole. Različitim kostimima, alatima i rekvizitima aludirali su na profesiju kojom će se baviti oni koji završe određenu školu. Andrea Damjanović sa svojim kolegama predstavljala je Srednju prometnu školu Mostar.

"Srednja škola je obavezna i dobro bi bilo da osnovci razmisle koje će zanimanje izabrati. Naša škola nudi veliki broj zanimanja uz praktičnu nastavu i odlične profesore", kazala je Damjanović.

Emina Kezo, učenica Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole, dodala je da je sajam veliki korak da se djeca upoznaju o školama i strukama.