Pismo Amre Zulfikarpašić
33

Članica GO Naše stranke kritikuje Kojovića: Ako Parlament ne radi zašto ne vrati “zarađeni” novac

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članica Glavnog odbora Naše stranke Amra Zulfikarpašić uputila je pismo ovom stranačkom organu da na narednoj sjednici preispita odgovornost predsjednika stranke Predraga Kojovića.

U pismu koje je naslovljeno na Sabinu Ćudić, predsjednicu Glavnog odbora, navodi se kako je "Naša stranka organizacija koja ličnim primjerom pokazuje za koje se mi politike zalažemo kada je u pitanju obavljanja javnih funkcija kao što su i poslanička mjesta".

"Jedna od tih politika je, da samo na onim mjestima gdje možemo doprinjeti svojim radom, znanjem i energijom treba da u profesionalnom smislu, dobivamo određenu materjalnu naknadu. Moje pitanje se odnosi na mjesta na kojima ne postoje institucije i koje su blokirane već godinu dana. Zašto, kao opozicionari, nismo predložili nikakva rješenja za deblokadu parlamentarnog života u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. Zašto nije došla sa naše adrese nikakva inicijativa kako izaći iz ove situacije", pita se u pismu Zulfikarpašić.

U nastavku se pita zašto nije povučen ni jedan od poteza koji su mogli da izazovu pažnju javnosti i da doprinesu ugledu Naše stranke...

"Zašto ličnim primjerom pozitivne prakse, oni koji sjede u Parlamentarnoj skupštini nisu pokazali kako se može odreći svoje materijalne naknade ili u humanitarne svrhe ili vraćanjem novca u budžet s obzirom da godinu dana praktično ne obnašaju tu dužnost i ne pokazaju nikakvu vidnu aktivnost? Da li je u skladu s politikama Naše Stranke da se naši parlamentarci po potrošnji budžetskih sredstava nalaze u vrhu ljestvice i šta to znači za ugled stranke", navodi ona.

Naša stranka je uvijek, piše Zulfikarpašić, sopstvenim primjerom pokazivala da se mi zalažemo za drukčije politike.

"Mogli smo iskoristiti priliku i pokazati se na primjeru Gregoriana koji je u Brčkom uskratio parlamentarcima paušal te su se za četiri mjeseca dogovorili. Mogli smo i mi nešto slično učini te takvim principijelnim postupkom ohrabriti i međunarodnu zajednicu da direktnije interveniše u deblokadi parlamentarnog života. Meni je žalosno gledati da je ta inicijativa došla od SDS-a i PDP-a koji su predložili devet tačaka za deblokadu, a da nismo mi kao BH blok bili inicijatori niti jedne. Za to smatram direktno odgovornog Predraga Kojovića koji se iz ličnog interesa nije stavio u lidersku poziciju opozicije, koja treba da vodi procese deblokade rada parlamenta. Smatram da je to nepopravljivo propuštena prilika da pokažemo našim glasačima kako mi imamo pregovarački i državni kapacitet, da možemo da vodimo razgovore na visokom nivou, a ne da se bavimo isključivo lokalnim politikama i stranačkim previranjima. Stoga molim da Glavni odbor stvori priliku da se diskutuje o ovom problemu", zaključila je Zulfikarpašić.

U Parlamentarnoj skupštini BiH Našu stranku predstavljaju Predrag Kojović i Mirjana Lepić-Marinković.