BiH
111

Član Predsjedništva BiH i četiri člana njegovog kabineta "službeno" putovanje pravdali računom skijališta

Piše: Er. M.
Izetbegović, Radmanović i Komšić 2014. godine bili su članovi Predsjedništva BiH
Izetbegović, Radmanović i Komšić 2014. godine bili su članovi Predsjedništva BiH
Jedan od članova Predsjedništva BiH i četiri člana njegovog kabineta "službeno" su u isto vrijeme 2014. godine otputovali u tri različite zemlje, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden.

Općepoznata je činjenica da bh. političke elite ne mare za okolnosti i uslove u kojim prosječani građani BiH žive pa tako naši lideri godinama žive iznad stvarnog prosjeka nerazvijenosti zemlje u kojoj obnašaju dužnosti.   

To je dokazao i jedan od članova Predsjedništva BiH koji je, prema Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2014. godinu, na račun građana BiH zajedno sa četiri člana svoga kabineta "službeno" putovanje opravdao računom austrijskog skijališta Solden.

"Testiranjem na bazi uzorka, u određenim slučajevima, na osnovu putnog naloga i izvješća sa obavljenog putovanja, nismo mogli utvrditi razlog putovanja, odnosno u koju svrhu je isto realizirano s obzirom na to da se u odluci o putovanju i putnom nalogu kao razlog putovanja navodi samo "službeno", a u zvaničnim evidencijama o realiziranim putovanjima koje vodi Služba za protokol i ceremonijal takvo putovanje nije evidentirano", stoji u Izvještaju.

Ured za reviziju institucija BiH navodi da su tako naprimjer član Predsjedništva BiH i četiri člana njegovog kabineta u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje Italiju, Njemačku i Austriju, a da su troškove noćenja za tri noći svi pravdali računom austrijskog skijališta Solden.

"Ovakvim načinom sačinjavanja putnih naloga, bez izvješća i navođenja svrhe putovanja, ne možemo se uvjeriti u namjensko trošenje javnih sredstava", poručili su Predsjedništvu BiH iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zbrinuli svoje bliske saradnike u Sekretarijatu Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH pobrinuli su se i za kadrove koji su u njihovim kabinetima bili angažovani na određeno vrijeme, odnosno do isteka mandata.

Tako je po raspisanim javnim oglasima u 2014. godini 13 osoba koje su do tada bile angažirane u kabinetima članova Predsjedništva na određeno vrijeme zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, uposlenici članova kabineta, mahom savjetnici, sekretarice članova Predsjedništva BiH i sekretarice šefova kabineta članova Predsjedništva BiH, nemaju status državnih službenika.

Iz toga proizilazi da bi silna administracija, za koju je upitna i svrha njenog postojanja, nakon isteka mandata članu Predsjedništva BiH morala biti razriješena dužnosti.

Vjerovatno svjesni upitnosti njihove konkurentnosti na tržištu rada u BiH članovi Predsjedništva BiH maksimalno su se potrudili da svoje saradnike osiguraju do kraja života.

"Osam osoba koje su na osnovu saglasnosti Agencije za državnu službu BiH krajem 2013. godine zaposlene na određeno vrijeme u Sekretarijatu, a koje su ranije bile angažirane ugovorom o djelu, su po okončanju konkursne procedure u 2014. godini zasnovale radni odnos na neodređeno vrijeme. Dodatno su tri osobe koje su angažirane ugovorom o djelu u toku 2014. godine po okončanju konkursne procedure zasnovale radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva. Još je jedna osoba nakon provedene procedure zasnovala radni odnos na neodređeno vrijeme u Sekretarijatu Predsjedništva BiH", stoji u Izvještaju.

Sekretarijat u 2014. godini nije vršio ocjenjivanje državnih službenika i zaposlenika shodno zakonskim i podzakonskim propisima.

"Preporučamo rukovodstvu da više pažnje posveti organizaciji i upravljanju ljudskim resursima u svim aspektima usvajanjem politika i planova upravljanja ljudskim resursima koje trebaju biti u vezi sa strateškim ciljevima institucije", preporučuju iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Članovi Predsjedništva BiH, njihovi šefovi i savjetnici u kabinetima nisu štedjeli ni na reprezentacijama pa tako ukupni izdaci troškova reprezentacije u Predsjedništvu BiH u 2014. godini iznose 142.886 KM.

U skladu sa internom odlukom, pravo na mjesečne troškove reprezentacije u službenim i van službenih prostorija Predsjedništva imaju članovi Predsjedništva do 2.500 KM, šefovi ureda i savjetnici članova Predsjedništva do 1.000 KM, dok Sekretarijat ostvaruje pravo na troškove reprezentacije samo u službenim prostorijama Predsjedništva do 1.600 KM.

Revizori su utvrdili da postoje određena poboljšanja u odnosu na prethodne godine, no da je još uvijek prisutna praksa da su obrazloženja o povodu nastanka troška u određenim slučajevima vrlo štura.

Uglavnom se radi o troškovima koji su nastali van službenih prostorija Predsjedništva BiH, u javnim restoranima i kafićima, na sastancima koji se ne nalaze u evidencijama.

"Kao što smo i ranije isticali, bez odgovarajuće dokumentacije i jasnog navođenja povoda nastanka troška, ne može se potvrditi da su javna sredstva trošena racionalno, namjenski i transparentno", piše u Izvještaju.

Više od 40 osoba angažovano na ugovorima o djelu, upitna opravdanost

Predsjedništvo BiH angažovalo je u 2014. godini ukupno 40 osoba, pretpostavljamo "vrsnih stručnjaka", na osnovu ugovora o dijelu.

Ukupni neto izdaci po osnovu angažovanja osoba po ugovoru o djelu u Predsjedništvu BiH iznose 219.561 KM.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH navode da i dalje za pojedina angažovanja postoje samo usmena obrazloženja da su postojale potrebe za takvim angažmanima, a pojedine osobe su angažovane na određenim analizama duži period.

"Ponovo ističemo da angažovanje po ugovorima o djelu treba koristiti u izuzetnim okolnostima, te da sam ugovor o djelu na osnovu kojeg se vrši obračun i isplata naknade izvršitelju nije relevantan dokaz da su postojale opravdane potrebe za takvim angažovanjem i da su usluge izvršene, odnosno da je angažovanje sredstava bilo racionalno i namjenski", upozorava se u Izvještaju.

U periodu na koji se odnosi Izvještaj funkcije članova Predsjedništva BiH obnašali su Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.