BiH
1

Civilni invalidi u RS-u još čekaju povećanje naknada sa sadašnjih 41 na 82 KM

FENA
Foto: Srna
Foto: Srna
Naknada za tuđu njegu i pomoć u Republici Srpskoj i dalje iznosi svega 41 KM i još se čeka na primjenu novog zakona kojim bi se taj iznos duplirao.

Ako do toga uopće i dođe, budući da su općine upozoravale da će teško ispoštovati odredbe novog Zakona o socijalnoj zaštiti, kojima se precizira da sredstva za naknade za socijalne kategorije i invalide izdvajaju i lokalne zajednice u iznosu od 50 posto, a ostatak ide iz entitetskog budžeta.

Budžeti općina su usvojeni, ali u većini njih nisu planirana ta izdvajanja, pa civilni invalidi strahuju da će i dalje primati 41, umjesto 82 marke.

Da će planirano povećanje naknade i dalje biti ubjedljivo najniže u RS, u odnosu na okruženje, podsjetili su danas i predstavnici Saveza slijepih RS-a.

Predsjednik Saveza Branko Suzić ističe da očekuju primjenu novih rješenja, ali i da vlast, iako znaju da nema sredstava, mora bar godišnje uvećavati naknade za civilne invalide, zavisno od kategorizacije, koja tek treba da se obavi.

Civilni invalidi u RS-u podsjećaju da ni novim zakonom Vlada nije uvažila njihove zahtjeve, pa umjesto 70 posto, predviđa se izdvajanje za stalnu novčanu pomoć i naknadu za tuđu njegu i pomoć od svega 10 i 20 posto prosječne netoplaće u ovom bh.entitetu.

Međutim, iako su sredinom ovog mjeseca trebalo da dobiju naknade po novim rješenjima, još nisu dobili pismeno obavještenje da ih čeka novi iznos.

Kasne sa svojim dijelom posla centri za socijalni rad, ali nadležni uvjeravaju da isplate neće biti sporne.

Invalidi ipak strahuju, posebno kada je u pitanju novi pravilnik i nova procjena invalidnosti.

Ponovo podsjećaju da naknade po istim osnovama u Federaciji BiH iznose 360 maraka, u Srbiji 200 eura, u Hrvatskoj 2.500 kuna, u Crnoj Gori 179 eura i u Sloveniji 800 eura.

Oni ni s 82 marke, kako je rečeno danas od strane predstavnika Saveza slijepih osoba u RS, ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

Zato od nadležnih traže da omoguće dostojanstven život slijepih ljudi u RS, a da bi se u tome uspjelo, mjesečna naknada mora biti znatno veća od sadašnje.