Sastanak u Vladi FBiH
0

Civilna zaštita zadužena za procjenu posljedica poplava

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala stanje na poplavljenim područjima u Federaciji BiH na inicijativu komandanta Federalnog štaba civilne zaštite Vjekoslava Bevande, saopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Posljednje podatke s terena članovima Vlade su prezentirali direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić te šef Odsjeka za vode u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aziz Čomor.

Prema izvještajima s terena, u svim ugroženim područjima općinske službe civilne zaštite su bile u funkciji, a općinski štabovi civilne zaštite pravovremeno procjenjivali situaciju i preduzimali odgovarajuće mjere.

Posebno su značajne mjere u provođenju sistema spašavanja i zaštite, kao što su evakuacija ugroženog stanovništva, njihov smještaj, ishrana i medicinsko zbrinjavanje. U toj funkciji su bile sve kantonalne i Federalna uprava civilne zaštite.

Ocijenjeno je da je ublažavanju cjelokupne situacije doprinijelo i to što su blagovremeno doneseni svi planski dokumenti Federacije BiH koji su uglavnom usaglašeni s planskim dokumentima kantona i općina, čime je uspostavljen sistem zaštite i spašavanja od općine do Federacije.

Vlada je na današnjoj sjednici dala podršku svim štabovima civilne zaštite za ove aktivnosti s posebnim naglaskom na koordinirajuću i stručnu ulogu Federalne uprave civilne zaštite u pomoći nižim organima vlasti.

Na sjednici je posebno naglašena uloga resornih ministarstava u sistemu zaštite i spašavanja, naročito u preventivnom djelovanju i planiranju budućih mjera u izgradnji brana i nasipa te regulaciji svih vodnih tokova. To zahtijeva, kako je zaključeno, koordiniranu akciju svih nivoa vlasti od pojedinih općina do državnih organa BiH s ciljem zajedničkog dugoročnog planiranja i udruživanja sredstava za ove namjene.

Vlada je danas zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da za jednu od narednih sjednica pripremi Informaciju o posljedicama i sanaciji posljedica poplava u Federaciji BiH.

Zadužena su također federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te ministarstvo energije, rudarstva i industrije da putem elektroprivrednih i vodoprivrednih preduzeća predlože koji su to objekti koji bi ubuduće mogli poslužiti na predupređenju ovakvih poplava, saopćeno je.