Kemal Čaušević
0

"Cilj napada posredstvom Osmića je da se destabilizira UIOBiH"

FENA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević odbacio je kao apsolutne neistine sve tvrdnje predsjednika Samostalnog sindikata Uprave Mehmedalije Osmića, koji je danas Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv Čauševića i njegovih saradnika.

Čaušević je na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio i određene informacije o psihičkom stanju Osmića, navodeći da su njegovi napadi poprimili formu primitivizma od 19.maja prošle godine.

“Pojedini nalogodavci koriste čovjeka (Osmića) koji se 1992.godine, što mu stoji u zvaničnoj biografiji, liječio u samostanu u Holandiji od psihičkih smetnji i koji se i danas liječi kod neuropsihijatra. Koriste čovjeka koji hoda naoružan”, ustvrdio je Čaušević, ali i pored velikog insisitiranja novinara nije želio da govori ko su to Osmićevi nalogodavci, navodeći da je to rekao na prošlom obraćanju novinarima.

Na pitanje zašto je zaposlio Osmića, ako već tvrdi da je problematična ličnost, Čaušević je kazao da to nije znao u vrijeme kada mu je po sopstvenom priznanju dao posao.

Ponovio je da je politika “ušla” u UIO 16. marta 2009. godine i htjela da ponizi ovu finansijsku instituciju.

Kako kaže, cilj napada koji idu posredstvom Osmića jeste da se UIO “razjedini po nacionalnom ključu i da ne postoji, odnosno da se destabilizira”.

Ponovio je da on nije problem i da će uvijek podnijeti ostavku, jer uvijek je bio i bit će i kada ode iz UIO - direktor.

Pres-konferenciji u sjedištu UIOBiH danas je prisustvovalo i 28, kako je rečeno, čelnih ljudi Uprave koji su se okupili da bi osudili napade na UIO, koji traju od 19. maja prošle godine.

Osporili su i Osmićeve navode, a sam Čaušević je rekao da je on podnio više tužbi protiv Osmića zbog njegovih izjava i pokrenuo disciplinske postupke.

Podsjećanja radi, Osmić je ispred Tužilaštva BiH izjavio da “postoje dokazi da je Čaušević oštetio budžet BiH za više od 20 miliona KM te da je nezakonitim radnjama oštetio oko hiljadu radnika u UIO, što će biti predmet nove tužbe za naknadu štete u iznosu od oko tri miliona KM”.

Tvrdi da Čaušević, kojem je istekao mandat direktora, sa svojim saradnicima krši prava većine zaposlenih.

S druge strane, Čaušević je kazao da je UIO, nakon 21 mjeseca, u augustu ponovo prešao iznos od 500 miliona prikupljenih indirektih poreza, odnosno granicu koju su imali u ljeto 2008.

Za osam mjeseci ove godine prikupljeni prihodi su za 10 posto veći u odnosu na isti period lani.