BiH
34

CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH

Klix.ba
Ahmet Šantić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ahmet Šantić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. oktobra u našoj zemlji.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić je kazao da je Centralna izborna komisija ukupno primila 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Zahtjevi su odbačeni i odbijeni jer nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK promijenio odluku.

"Ponovo se brojalo na 54 biračkih mjesta. Na odluku o otvrđivanju i objavljivanja rezultata uložena je 31 žalba. Ukupno je uloženo 75 žalbi gdje su politički subjekti pokušavali iskazati opravdanost", kazao je Šantić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Napomenuo je da su žalbe sve odluke išle prema Apelacionom odjelu Suda BiH.

"Na sve odluke na koje se neko žalio, Sud je pravovremeno odgovorio i naše odluke postale su pravosnažne", dodao je.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za opštinsko vijeće i načelnika općine Stolac.

CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama.