Sukob interesa
0

CIK: Alija Budnjo kažnjen sa 4.000 KM i zabranom kandidovanja

SRNA
Alija Budnjo
Alija Budnjo
Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, izrekla sankciju Aliji Budnji u vidu nepodobnosti za kandidovanje na bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, odnosno od 31. decembra 2010, i novčanu kaznu u iznosu od 4.000 KM.

CIK je utvrdila da je Budnjo u periodu od 26. novembra 2008. do 18. aprila 2011. istovremeno obavljao funkciju odbornika u Opštinskom odboru Ilidža i člana Skupštine privatnog preduzeća "Projekt", koje je u 2009. i 2010. godini sklapalo ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju se navodi da je utvrđeno i da je njegov bliski srodnik istovremeno obavljao funkciju ovlaštenog lica privatnog preduzeća Hotelsko banjsko rekreativno društvo "Hoteli Ilidža", koje je u 2008, 2009. i 2010. godini sklapalo ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je počinio aktivnosti zabranjene Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Centralna izborna komisija BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluku i o sankcioniranju 21 člana biračkih odbora angažovanih na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Bosanska Krupa, Prijedor, Čelić i Mostar u vrijeme održavanja opštih izbora 2010. godine, u vidu zabrane angažovanja u organima nadležnim za provođenje izbora na period od četiri godine, kao i novčane sankcija od 400 i 200 KM.