Prije 31.godinu
84

Četvrti korpus Armije RBiH: Formiran po nalogu Alije Iztbegovića i odbranio dolinu Neretve

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nizom manifestacija u Hercegovini obilježena je 31. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehitlucima u Mostaru posebno se zahvalilo onima koji su u borbi dali i svoje živote.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić je naglasio kako je ovaj datum jedan od najvažnijih trenutaka Armije RBiH na ovim prostorima.

"Korpus je obezbijedio opstanak Bošnjaka ne teritoriju Hercegovine, jer smo bili svjesni da razjedinjeni i rasparčani nemamo šanse da opstanemo. Po tom pitanju su general Arif Pašalić i mnogi drugi tada komandanti, preuzeli odgovornost da formiraju tu jedinicu i napravili su je. Ta jedinica je oslonac i opstanak našeg naroda na prostoru na kojem je djelovao 4. korpus. Danas je 31 godina od toga događaja, ponosni smo na ljude koji su to radili i na one koji su dali živote u borbi da se ovaj teritorij opstane, u onoj mjeri koju smo u tom trenutku mogli, brani i odbrani", rekao je Kosić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ratni gradonačelnik Mostara i bivši zamjenik komandanta Četvrtog korpusa Safet Oručević je prisjetivši se tih dana naglasio kako je formiranje te vojne formacije od velikog značaja u historiji Hercegovine i Mostara, što je detaljno opisano i u knjizi "Heroji Mostara".

"Bio sam jedan od ljudi, koji su zajedno s Arifom Pašalićem, Midhatom Hujdurom Hujkom, dobili zadatak od predsjednika Alije Izetbegovića da formiramo Četvrti korpus Armije BiH. Tada je postojao samostalni bataljon, u sklopu HVO-a, kao jedna samostalna jedinica koju su formirali Bošnjaci. Mi smo taj zadatak ispunili", kazao je Oručević.

Bivši i posljednji komandant 4. korpusa Mustafa Polutak je govoreći o značaju te jedinice i njenim herojskim djelima, naglasio kako je značajno i obilježavanje tog važnog datuma, te čuvanje sjećanja na herojska djela borce te vojne jedinice, koja se nikada ne smiju zaboraviti.

"Četvrti korpusa je jedinica koja je zaslužna za opstanak našeg naroda u dolini Neretve, od Čapljine preko Stoca, Mostara, Jablanice do Konjica. Značaj posebno treba istaći i odati priznanje organizatorima koji drže sjećanje na Četvrti korpus, hrabre branioce BiH koje nikada ne smijemo zaboraviti", poručio je Polutak.

Ratni pomoćnik komandanta 4. korpusa za moral Sead Đulić smatra da ovaj kao i sve datume iz historije važano pamtiti i sjećati se, kako bi se iz prošlosti učile lekcije za budućnost.

"Jer je puno ružnog iza nas, ako ništa drugo da se nadahnemo nekim dobrim stvarima i da se dozovemo pameti, kako bi nam budućnost bila mirnija, bolja i sretnija. Da ovo sve ne bude uzalud,ako se već moralo desiti da naprosto naučimo iz tog lekcije i da gradimo zajedno ljepšu budućnost na ovim prostorima", poručio je Đulić.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u našoj zemlji djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 17. novembra 1992. godine, sa sjedištem u Mostaru i objedinio je jedinice Teritorijalne odbrane BiH, te dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve.