Sarajevo
640

Četiri ugostiteljska objekta dobila dozvolu za ljetne bašte u Štrosmajerovoj ulici

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Općinske vlasti u Starom Gradu dale su saglasnost da četiri ugostiteljska objekta postave ljetne bašte uz ugostiteljske objekte u Štrosmajerovoj ulici u centru Sarajeva. Iz Općine Stari Grad ističu da je riječ o "pripadajućim" baštama, uz ugostiteljske objekte.

Iz Općine Stari Grad kazali su nam je prošle godine izabrano najbolje idejno rješenje za uređenje ulice Štrosmajerova. Međutim, izvedbeni projekat uređenja ulice još nije urađen.

"Prema procjenama, za realizaciju navedene ideje uređenja ulice Štrosmajerova potrebna su značajna finansijska sredstva, oko dva miliona konvertibilnih maraka (plus troškovi za izvedbeni projekat). Općina Stari Grad nije bila u mogućnosti osigurati ova sredstva budžetom za 2017. godinu i iz tog razloga se nije pristupilo izradi izvedbenog rješenja", rekli su iz Općine Stari Grad.

Kako kažu, u međuvremenu u ulici Štrosmajerova bit će dozvoljeno korištenje javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti, ali isključivo za takozvane "pripadajuće" ljetne bašte, uz ugostiteljske objekte.

"Četiri ugostiteljska objekta u ulici Štrosmajerova dobila su odobrenja za korištenje javne površine u 2017. godini gdje je predviđeno samo postavljanje ljetne bašte uz ugostiteljski objekt, i to maksimalne širine tri metra, a dužine zavisno od samog poslovnog prostora (kolika je dužina poslovnog prostora, tolika je i maksimalna dužina ljetne bašte)", kazali su iz Općine Stari Grad.

Posebno ističu da sredinom ulice Štrosmajerova neće biti dozvoljeno postavljanje ljetnih bašti, a i za postavljanje tzv "pripadajućih" vršit će se stroga kontrola.

"Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad vrši redovne kontrole korištenja ovih, ali i svih drugih javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti", zaključuju iz Općine Stari Grad.