Svečana atmosfera
1

Čestitanje kod reisa Kavazovića uz kafu, sok i baklavu: Najmlađima bajram-banka

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu je jutros održana centralna ceremonija povodom Bajrama nakon čega je organizovano bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.
Veliki broj vjernika se okupio na bajram-namazu ispred Begove džamije u Sarajevu. Bile su prisutne i ličnosti iz javnog života, a nakon završene molitve je predsjednik SDA tradicionalno dijelio bajramluk okupljenoj djeci.

Zatim je reis Kavazović upriličio bajramsko čestitanje u zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima gdje se družio sa brojnom dječicom i ostalim građanima, a najmlađima je podijelio i bajram-banku.

Goste je dočekao uz kafu, sok i baklavu, a na bajramsko čestitanje su došli i pojedini političari. Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović je također bio kod reisa nakon što je jutros bajram-namaz klanjao u Aladža džamiji u Foči. Osim Bećirovića, iz javnog svijeta je tu bio i predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Danas je prvi dan Ramazanskog Bajrama koji označava kraj posta. Sutra, drugog dana, će vjernici iz BiH posjetiti mezarja, dok će u mnogim zemljama u svijetu, prvi dan Bajrama početi tek sutra.

Na Klix.ba možete pogledati i kako je Bajram jutros izgledao u bh. gradovima - Tuzla, Zenica, Goražde, Mostar, Bihać, kao i u regionalnim gradovima Beogradu i Zagrebu te u svijetu.