Sastao se sa Konakovićem
53

Češki ministar za evropska pitanja: Aktivno lobiramo za BiH, ali u EU nema besplatnog ručka

S. Š.
Martin Dvorak, ministar za evropka pitanja Češke Republike (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ugostio je danas ministra za evropska pitanja Češke Republike Martina Dvoržaka, nakon čega su se obojica obratili medijima.

Za šefa bh. diplomatije je dolazak Dvoržaka poruka ohrabrenja i smjernica da BiH treba iskoristiti ovaj trenutak kako bi se pridružila evropskoj porodici. Kazao je, također, kako BiH i Češka imaju dugogodišnje dobre odnose.

"BiH i Češka imaju otvorene i kvalitetne veze, zahvalio sam na snažnoj politici proširenja koju imaju, ali posebno prema BiH. Dvoržak je jedan od sedam potpisnika pisma koji su dali podršku integraciji BiH evropskom bloku", kazao je Konaković.

Kaže, potom, da je Dvoržaku saopćio da od EU očekuje da pokaže liderstvo.

"S druge strane, naglasili smo liderstvo EU, ne tražimo prečice, ali tražimo razumijevanje i pokazivanje liderstva EU koja bi otvaranjem pregovora poslala snažnu poruku pro-evropskim političkim strankama", istaknuo je Konaković i ujedno dodao da se zajedno sa Dvoržakom prisjetio Vaclava Havela, čovjeka koji je i u najtežim trenucima i u trenucima kada je za to trebalo hrabrosti - bio uz BiH.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Nakon Konakovića, medijima se u atriju MVP-a obratio i Dvoržak ističući da je Češka jedna od zemalja koja u EU otvoreno lobira za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH. Ali, prije toga, kazao je kako je ovo njegova prva posjeta Sarajevu.

"Inače, jako mi je drago što sam imao priliku da otvoreno razgovaram sa ministrom Konakovićem. Ovo je moja prva posjeta ikad Sarajevu. Češka je veliki podržavalac proširenja EU i integracije BiH. Kao zemlja koja je prijatelj Zapadnog Balkana i BiH mi smo jedna od država koja aktivno lobira za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH. Međutim, u EU nema besplatnog ručka, nema prečica i to je neminovno", naglašava Dvoržak te nastavlja:

"Vaše vlasti, nadam se i vaša javnost, su dobro upoznati sa uslovima koji se obično sažimaju u 14 prioriteta. Mi ne možemo oboriti taj standarda, ali mi u EU smo svjesni složenosti Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali kriterij za članstvo EU ostaju postojani", poručuje Dvoržak.

Osim toga, on dodaje i to da je zabrinut zbog raznoraznih struja koje kruže u BiH, ali kaže da uprkos tome treba ostati ustrajan na evropskom putu.

"Češka također podržava suverenitet i integritet BiH. Zabrinuti smo zbog nekih struja koje čujemo, zbog nekih secesionističkih izjava koje nisu kompaktibilne ka opredjeljenju na evropskom putu", ističe češki ministar.

Za kraj, poručio je da će Češka nastaviti da podržava BiH na njenom evropskom putu.

"Također smo svjesni da će vam biti potrebni kapaciteti da usvojite stotine normi i zakona, da imate učinkovitost kod donošenja odluka. Međutim, EU neće nikog čekati. Češka će nastaviti da podržava EU, ne samo izjavama, već i vrlo praktično", zaključuje Dvoržak.