BiH
6

Cerić sutra objavljuje odluku o kandidaturi za Predsjedništvo BiH

NAP/Klix.ba
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) i raniji reisu-l-ulema IZBiH dr. Mustafa Cerić sutra će javnosti saopćiti odluku o najavljenoj kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ovim je potvrđena prošlosedmična informacija našeg portala da će se Cerić definitivno kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Cerić će sutra oragnizirati konferenciju za novinare u sarajevskom hotelu Evropa, te se očekuje da će bh. javnost upoznati sa svojom konačnom i više puta prolongiranom odlukom.

On je ranije u medijima isticao da razmišlja o tome da se prijavi kao nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Kako javlja NAP, Cerić će saopćiti da ide na izbore, a spremna je i sva dokumentacija i potpisi neophodni za prijavu kandidature. Sam dr. Cerić u ovom trenutku nije bio dostupan za komentar.

Inače, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa je u posljednjem intervjuu za naš portal kazao kako je blizu odluke o kandidaturi i da će odluku objaviti ubrzo nakon objavljivanja izbora.

"Ukoliko se odlučimo da se posvetimo političkim pitanjima u našoj zemlji, onda će to, bar u početku, biti slobodno i nezavisno djelovanje sa namjerom da okupimo slobodne i nezavisne pojedince i organizacije da pokažu svoje umne sposobnosti, organizacijske vještine i moralne vrijednosti. U kratkom vremenu, otkad nam je sugerirano da razmišljamo o mogućem javnom angažmanu, otkrio sam veliki broj sposobnih ljudi koji su na margini političkog i društvenog djelovanja. Oni su nam, zaista, dali poticaj da im se pridružimo u njihovoj namjeri da ustanu, da se organiziraju i da mijenjaju ono što je moguće mijenjati nabolje u našem društvu", rekao je Cerić ranije za Klix.ba, te dodao:

"Ta neiskorištena energija mladih momaka i djevojaka je, zaista, ogromna. Oni su slobodne i nezavisne osobe koje vjeruju u sebe i svoju kreativnu sposobnost. Oni žele da svoje znanje i vještine investiraju u opće dobro države i društva a ne u uski interes, koji se zasniva na pripadanju, a ne na slobodnom uvjerenju u kojem je snaga za bolja i sigurnija rješenja za sve. Ne zaboravite da se izbori ne dobivaju partijskim glasom već slobodnom voljom svakog birača ponaosob. U svakoj političkoj stranci ima slobodnih i nezavisnih pojedinaca koji misle svojom glavom. Jer, postupak davanja povjerenja ljudima za javnu službu je privatna stvar svakog građanina, koji preživljava specifični intelektualni i emotivni proces dok glasa, jer zna da na taj način definira svoj ali i državni, nacionali i općedruštveni interes".