BiH
4

Cerić: Papa Benedikt će biti upamćen kao predan pastir za katoličke vjernike

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Vijest o ostavci pape Benedikta XVI na kraju ovog mjeseca nakon gotovo osam godina obnašanja dužnosti poglavara Katoličke crkve primijećena je od svih muslimana koji su imali priliku da se sretnu s njim, kazao je povodom ostavke pape Benedikta XVI dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i sadašnji predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić.

On je u saopćenju naveo da će papa Benedikt XVI biti upamćen kao najistaknutiji katolički teolog i predan pastir za katoličke vjernike.

"Iako su u prvi mah bili povrijeđeni zbog komentara koje je izrekao o islamu 12. septembra 2006. u predavanju o temi 'Vjera, razum i univerzitet' na Regensburškom univertitetu u Njemačkoj, muslimanski učenjaci cijene izvinjenje koje je nakon toga uslijedilo, kao i papine prijateljske posjete islamskim zemljama i džamijama, posebno posjetu džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu", stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da muslimanski učenjaci cijene papinu želju da podrži historijsku inicijativu "Zajednička riječ", koju je pokrenulo 138 muslimanskih učenjaka 13. oktobra 2007. i njegovo sudjelovanje u formiranju (zajedno sa njima) Katoličko-muslimanskog foruma za dijalog između katolika i muslimana, saopćeno je.

"Papina velikodušna ostavka kao zadnji čin, koji služi kao dobar primjer je, također, primijećena s dužnim poštovanjem", stoji u saopćenju, uz nadu da će njegovanje duha prijateljstva muslimansko-katoličkog dijaloga biti nastavljeno s papinim nasljednikom te da će muslimanske i katoličke zajednice širom svijeta živjeti u harmoniji, posebno sad kad cijeli svijet obilježava UN-ovu zvaničnu promociju "Sedmice međuvjerske harmonije", koja je ustanovljena u oktobru 2010. god. kao rezultat inicijative "Zajednička riječ".