BiH
82

Cerić dijelio Cvjetove Srebrenice na dan univerzalne tuge i boli

Klix.ba
Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, prisustvovao je jutrošnjem ispraćaju 175 tijela žrtava genocida u Srebrenici iz Gradskih grobalja Visoko, gdje je sa majkama podijelio tugu i uputio apel da se počinioci genocida kazne.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Ovo je još jedan dan univerzalne tuge i bola čovječanstva, jer ono što se dogodilo u Srebrenici je zločin protiv čovječanstva. Danas kada ispraćamo 175 braće u Potočare, ne možemo a da ne primijetimo da se nakon genocida nisu svi potrudili kako treba da nađemo kosti i da oni koji čekaju identifikaciju budu identificirani. Ovako izražavamo notu protesta što se identifikacija ne ubrza", kazao je Cerić u Visokom, gdje je prisutnima dijelio Cvjetove Srebrenice, kao simbola trajnog sjećanja na žrtve genocida iz jula 1995. godine.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Sa ovog mjesta upućujemo apel svima koji hoće da nas čuju, a ima ih još, da im kažemo, genocid nad Bošnjacima u BiH, a posebno u Srebrenici, je mrlja na savjesti čovječanstva, a posebno na savjesti Evrope. Tražimo da se počionici kazne, jer imaju pravo na kaznu, a više od toga tražimo da porodice žrtava pronađu mir", poručio je Cerić.