Novo Sarajevo
0

Centar za zdravo starenje u Velešićima proslavio 4. rođendan

A. P.
Centar za zdravo starenje u Velešićima, 7. februara ove godine, obilježio je četvrtu godišnjicu postojanja i uspješnog rada kojoj su prisustvovali brojni gosti i prijatelji ovog centra, među kojima i općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima.

Ovim povodom, članovi Centra pripremili su prigodan zabavni program.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo čestitao je ovu godišnjicu i podsjetio da je Centar u Velešićima napravljen kao drugi centar na području Općine Novo Sarajevo s ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu.

“Ideja započeta u Novom Sarajevu već je rezultirala otvaranjem više ovakvih centara u drugim općinama, pa čak i u državama regije. Ova naša dva centra za zdravo starenje potvrdila su svoju opravdanost ulaganja, te Općina Novo Sarajevo upravo završava i treći Centar za zdravo starenje u naselju Čengić Vila koji će biti otvoren u povodu Dana nezavisnosti BiH”, naglasio je općinski načelnik.

Korisnici centara za zdravo starenje na području Općine Novo Sarajevo imaju priliku da se svakodnevno druže, bave različitim kreativnim i kulturnim aktivnostima, pohađaju kurseve stranog jezika, računara, slušaju razna edukativna predavanja iz različitih oblasti od kojih mogu saznati nešto više o aktivnom življenju, unapređenju zdravlja i ostvarivanju svojih prava. Zajedno obilježavaju značajne datume, praznike, rođendan i slično.

Prvi Centar na području Općine Novo Sarajevo otvoren je u Hrasnom 2011. godine, a pet godina kasnije i drugi centar u naselju Velešići čime je nastavljena implementacija projekta uspostave mreže centara na području Novog Sarajeva, što je ujedno i cilj općine kada je u pitanju briga za osobe treće životne dobi.