O Dodikovim izjavama
37

Cenić: Svaka najava otcjepljenja RS-a smanjuje šanse da na Kosovu bude uspostavljena ZSO

T. K.
Screenshot: BN TV
Screenshot: BN TV
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić komentarisala je jučerašnje najave Milorada Dodika o otcjepljenju bh. entiteta RS, poručivši da je Republika Srpska, Srbiji teret.
"Svaka najava otcjepljenja, odnosno osamostaljenja, smanjuje šanse da na Kosovu bude uspostavljena Zajednice srpskih opština", kazala je.

Cenićeva smatra da je povezivanje RS i problema KiM veoma opasno.

"Vidjeli ste po dosadašnjim izjavama da se neće dozvoliti formiranje još jedne RS na Kosovu. Mislim da bi tu trebalo smanjiti doživljaj jer je sve vraća kao bumerang. To "smanjivanje doživljaja" se ne dešava iz dva razloga", kazala je Cenić za BN TV.

Ona ističe da odnosi Vučića i Dodika nisu isti. Navodi da su Dodikovi potezi, potezi čovjeka koji je obećavao fabrike i ko zna šta sve ne.

"Kao da već živimo 2090. godinu. On više nema šta da obeća nego da sije podjele", istakla je.

Napominje da Dodik želi da bude lider svih Srba na Balkanu, i da to nije ništa novo.

"Dodik se tako i promovisao, kao veliki Srbin i jedini zaštitnik srpstva, mnogo je uloženo u tu promociju. Ta ambicija možda još nije umrla, ali je tu ipak realnost. Ograničenja su ta koja vam nameću šta će biti, a ne vaše želje i ciljevi", zaključuje Cenićeva.

Podsjećamo, Dodik je jučer nakon sastanka vladajuće koalicije najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta, te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

"Većinska koalicija misli da je RS napadnuta po različitim osnovama gdje se želi dodatno osuditi srpski narod i RS", naveo je Dodik.

Naglasio je kako će zajedničko saopćenje stranaka koalicije biti objavljen kako bi se javnost upoznala sa detaljima budućeg rada na pitanjima od interesa.

"Ova koalicija se bavi bitnim pitanjima za RS, jedno od njih je pitanje imovine, ali isto tako i pitanje budućih aktivnosti na koji način ćemo se kretati", istakao je.