BiH
0

Čelnicima Sindikata solidarnosti nije dozvoljeno da se obrate zastupnicima u Skupštini TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić i njegov zamjenik Enes Tanović tražili su danas da se obrate zastupnicima u Skupštini TK, ali su nakon kraće rasprave sa predsjedavajućim tog tijela Senadom Alićem faktički izbačeni iz BKC-a.

"Tražio sam dopuštenje predsjednika Skupštine TK Senada Alića da zastupnicima kažem sa kakvim se problemima suočavaju radnici preduzeća Tuzla - kvarc. On je na mene povisio ton, a ja sam potom uzvratio istom mjerom. Nakon toga Alić je pozvao osiguranje koje nas je izbacilo iz BKC-a", kaže Sakib Kopić, koji je u tim trenucima rekao kako je "BiH fašistička i policijska država".

Kopić navodi kako predstavnicima Sindikata solidarnosti nije bilo dozvoljeno prisustvovanje sjednici u trenucima kada se diskutovalo o sporazumu Vlade TK i radnika Fabrike obuće Aida, koji je kasnije jednoglasno usvojen.

"U Statutu piše da svaki građanin može prisustvovati sjednici Skupštine TK, jer je otvorenog karaktera. Mi smo dva sata bili ispred sale za sjednice, ali nam nisu dopustili da uđemo. Mogli su glasati hoće li nam dati riječ", kaže Kopić.

Inače, u toku je hitna sjednica Skupštine TK na kojoj će se verifikovati nova Vlada TK nakon što je smijenjena ona kojom je predsjedavao Bego Gutić, a u kojoj su bili ministri iz SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak.