BiH
0

Čelnici grada Sarajeva posjetili naselje Pijačna na Ilidži

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, njen zamjenik Predrag Mitrović i načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović posjetili su danas društveno naselje "Pijačna" na Ilidži koji su sa njegovim stanovnicima i predstavnicima UG "Povratak iz svoga grada u svoj grad" razgovarali o obnovi ovog jedinstvenog multietničkog naselja u BiH.

"Na poziv stanovnika ovog naselja koje sam nedavno primila u svom uredu danas imamo priliku posjetiti ovo naselje i uvjeriti se u njegovu poslijeratnu obnovu. Oni su me upoznali, a u šta sam se danas i uvjerila, kako nedostaje prilazna staza zgradama u ovom naselju i ja ću predložiti Gradskom vijeću da iz budžeta Grada izdvojimo 35.000 KM za ovu namjenu", izjavila je gradonačelnica Borovac.

S obzirom da su se stanovnici ovog naselja požalili na nedostatak javne rasvjete u ovoj ulici, načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović je rekao kako Općina u ovom smislu stoji na raspolaganju.

Tokom obilaska naselja Pijačna konstatirano je da se hitno treba riješiti i pitanje kanalizacije naselja s obzirom na blizinu vodozaštitne zone.

Društveno naselje Pijačna na Ilidži, prema riječima njegovim stanovnika, izgrađeno je 50-tih godina kao radničko naselje Energoinvesta. U njemu danas ima 15 objekata, živi 57 multietničkih porodica i 80 posto njegovih prijeratnih stanovnika vratilo se u svoje domove. Naselje je u potpunosti devastirano za vrijeme opsade Sarajeva, a njegovu poslijeratnu sanaciju pomogli su skoro svi nivoi bh. vlasti, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.