Zdravstvo za čovjeka
6

Čekaj 9 mjeseci na magnetnu rezonancu, ko ti je kriv što nisi Brega

Piše: E. G.
Uputnica za magnetnu rezonancu na KCUS-u
Uputnica za magnetnu rezonancu na KCUS-u
Ako ste ikada morali uraditi neki od snimaka na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ili je to morao neko od vaših bližnjih, onda znate da vam nije preostajalo ništa drugo nego da čekate mjesecima. Nije to neka nepoznanica, ovo se, nažalost, dešava već godinama, ali se ništa i ne mijenja godinama.

Pitali smo u Kliničkom centru zašto je situacija još uvijek takva i koliko se dugo čeka na pojedine snimke. Ukratko, ništa se nije promijenilo, a izgleda da i neće. Najduže se, kažu u KCUS-u, čeka na magnetnu rezonancu i to do sedam mjeseci.

U KCUS-u također tvrde da se na CT glave čeka od tri do sedam dana, na CT kičme pacijenti na liječenju u KCUS-u idu odmah, dok ambulantni pacijenti čekaju do četiri mjeseca. Kažu, na RTG pluća se ne čeka, jer na snimanje idu samo klinički pacijenti, dok ambulantni na snimanje idu u domove zdravlja.

Na kontrolne preglede ultrazvuka dojke se čeka do šest mjeseci, a ako postoje sumnje o mogućem malignitetu snimak se radi odmah. Za mamografiju dojke se čeka također šest mjeseci na kontrolne preglede, a ako se sumnja na tumor, čeka se do sedam dana.

Na ultrazvuk abdomena nema čekanja, jer se on radi samo kliničkim pacijentima, dok se ambulantni moraju obratiti u domove zdravlja. Na punkciju dojke se čeka do sedam dana. Magnetna rezonanca muskuloskeletnog sistema se čeka do dva mjeseca, toraks također dva mjeseca, urološka magnetna rezonanca se čeka od 15 dana do mjesec, neurodijagnostika se čeka od 15 dana do sedam mjeseci, što zavisi od priloženih nalaza, navode u KCUS-u.

Da se na pojedine snimke čeka i devet mjeseci pokazuje primjer ove Sarajke. Naime, kako se vidi na priloženoj uputnici, njoj je 10. jula zakazan termin za magnetnu rezonancu kičme, a termin je 8. aprila naredne godine.

U KCUS-u napominju da je ovaj klinički centar tercijarna medicinska ustanova i ima zadatak da prvo zbrinjava najkomplikovanije i najteže pacijente, što može često dovesti i do pomjeranja termina na listama čekanja.

Bit će onda da je Goran Bregović bio veoma hitan slučaj, kada je prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući poznanstvu sa federalnim ministrom zdravstva, SDP-ovcem Rusmirom Mesihovićem, došao odmah na red za CT glave. Ako ste se na trenutak zabrinuli za Bregovića, nema potrebe, on je u odličnom zdravstvenom stanju, kako je poznato, održao je i koncert u "državi za čovjeka" nakon posjete KCUS-u. A građani BiH će i dalje čekati mjesecima na snimke poput ovih.