BiH
1.2k

Čedomir Lukić: Aerozagađenje u Sarajevu na skoro normalnom nivou, nema vanrednih mjera

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić rekao je kako se stanje u vezi s aerozagađivačima kreće u "skoro pa normalnim granicama", te da se u narednom periodu ne očekuje proglašenje stanja uzbune.

Prema njegovim riječima, zasad je na snazi stanje pripravnosti koje podrazumijeva povećano praćenje količine zagađivača u atmosferi.

"Svako jutro pratimo količinu štetnih materija u atmosferi i mogu vam potvrditi da se ona trenutno nalazi na skoro normalnom nivou, te da se još uvijek ne planiraju uvoditi posebne mjere, kao što je obustava nastave", rekao je Lukić za Klix.ba.

Rekao je da je za proglašenje stanja uzbune potrebna mnogo veća količina zagađivača od trenutne, te upozorio na to da pojedinci svojim izjavama bespotrebno podižu paniku kod građana.

"Nažalost, moram konstatovati da o ovoj tematici često govore oni koji uopće nisu zaduženi, a ni kompetenti za ovakve stvari. Na taj način se bespotrebno uznemiravaju građani", objasnio je Lukić.

Prosječne vrijednosti polutanata u jutarnjim satima nalazile su se unutar tolerantnih vrijednosti (Foto: FHMZBiH)
Prosječne vrijednosti polutanata u jutarnjim satima nalazile su se unutar tolerantnih vrijednosti (Foto: FHMZBiH)

Prema današnjim podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koncentracija svih izmjerenih polutanata je unutar praga tolerancije.