BiH
0

CCI: Skupština i vlada HBŽ-a ignoriraju zahtjeve građana

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) prezentirali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Livnu izvješća o radu zakonodavne i izvršne vlasti Hercegbosanske županije (HBŽ).

"Rezultate rada Skupštine i Vlade karakteriziraju neefikasnost i uporno ignoriranje ključnih građanskih zahtjeva iz Građanske platforme i preporuka nevladinog sektora, što je dovelo do daljnjeg povećanja nezaposlenosti, smanjenja platežne moći stanovništva i sve većeg postotka građana koji žive na granici siromaštva", istaknula je ovom prigodom Alenka Ban, konzultantica CCI-a za monitoring rada vlasti HBŽ-a.

Po navodima u tome izvješću, Skupština HBŽ-a prošle je godine imala je svega 4 dana i 2 sata rada, a neto primanja mjesečno 12 profesionalnih zastupnika u županijskoj skupštini iznosila je oko 2 tisuće maraka, kazala je konzultantica Ban.

Zastupnici u Federalnom parlamentu mjesečno imaju primanja od 3 do 4,5 tisuće maraka, a jedan od njih iz SNSD-a ima mjesečna primanja 5 400 maraka, navodi se u izvješću CCI-a

Od 26 zakona koji su programom Vlade HBŽ-a bili planirani za donošenje u 2007. godini, realizirano je tek 9 zakona, a samo 7 posto poduzetih mjera Vlade bilo je u funkciji stvarnih i ozbiljnih poboljšanja života građana, tvrdi se u CCI-jevi izješću.