Rezultati monitoringa
0

CCI o radu vlasti u Goraždu: Najmanje se bavili potrebama građana, više dnevnom politikom

E. A.
Centri civilnih inicijativa (CCI) su na osnovu polugodišnjeg monitoringa rada gradske vlasti u Goraždu ustanovili da je novoizabrani gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović, preuzeo mandat bez predstavljenog ekspozea javnosti.

"Iako to ne predstavlja zakonsku obavezu, zbog visokog stepena odgovornosti funkcije gradonačelnika ekspoze je potrebno predstaviti javnosti", istaknuto je na konferenciji za novinare.

Rezultati monitoringa su pokazali da kontinuitet nepoštivanja propisanih obaveza u lokalnim parlamentima širom BIH postaje pravilo, a ne izuzetak.

"Gradsko vijeće Goražda već šest mjeseci radi bez utvrđenog plana, a Program rada Vijeća za 2021. godinu, koji je trebao biti usvojen do novembra prošle godine nije razmatran čime je prekršen poslovnik. Budžet nije usvojen u propisanom roku već krajem marta na tematskoj sjednici, čime je prekršen član 84. Statuta Grada Goražde, koji propisuje da se budžet za narednu godinu usvaja do 31.12. tekuće godine, a nije ispoštovan ni budžetski kalendar", utvrdili su CCI.

Iako je budžet smanjen u odnosu na prethodnu godinu za oko 700 hiljada KM i usvojen u iznosu od 9,6 miliona i dalje skoro polovina budžeta ide na plate, upozorili su iz CCI. U porastu su izdaci za kamate na zaduženja koje Grad Goražde ima, te su u odnosu na prošlogodišnje porasli sa planiranih 35.000 u 2020. godini, na 291.000 u budžetu za 2021. godinu.

"Dodatno, zabrinjava nebriga za lokalnim stanovništvom jer nema ključnih pomaka za unapređenje kvalitete života građana. Na održanim zasjedanjima gotovo da se nisu mogle identifikovati mjere koje bi upućivale na to, a Vijeće se nije bavilo unapređenjem kvalitete života građana, već odlukama dnevno političke prirode. Svjetla tačka je dinamika rada jer je do danas održalo ukupno devet sjednica", ističu u CCI.

Gradskim vlastima je sugerisano da obrate pažnju na stvarne potrebe lokalnog stanovništva.