"Diplomatski skandal"
914

Čavić: Džaferović i Komšić su obrukali BiH odbijanjem sastanka s Lavrovom

SRNA
Dragan Čavić smatra da su Komšić i Džaferović pokazali nizak nivo političke kulture (Foto: E. M./Klix.ba)
Dragan Čavić smatra da su Komšić i Džaferović pokazali nizak nivo političke kulture (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Kluba poslanika NDP-a i NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da su Željko Komšić i Šefik Džaferović obrukali BiH pred međunarodnom javnošću odbijanjem sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da to što su Komšić i Džaferović uradili pokazuje "nizak nivo njihove političke kulture i predstavlja neviđenu bruku s obzirom na značaj Rusije na međunarodnom planu".

"Najveću štetu nanijeli su upravo sebi. Pokazali su neozbiljnost, a i to koliko su predaleko spremni da idu u smjeru svoje 'bosanske politike', što nije dobro. To za njih nije dobro, a za nas, kao poruka o tome kakva je ovo zemlja, jeste i govori da je ova zemlja nikakva", rekao je Čavić.

On je podsjetio da su na ovaj "diplomatski skandal" negativno reagovali brojni evropski i svjetski mediji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se u ponedjeljak, 14. decembra, uveče u Istočnom Sarajevu s predsjedavajućim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom RS-a. Dan kasnije, trebalo je da se sastane sa tri člana Predsjedništva BiH, ali su Šefik Džaferović i Željko Komšić načinili iznenada odbili da se sastanu.

Lavrov je jučer posjetio i susjednu Srbiju, a danas je u posjeti Hrvatskoj.