BiH
0

Catherine Ashton: Želimo vidjeti uspješnu BiH, pomoći ćemo vam na putu ka EU

Piše: J. H.
Catherine Ashton u šetnji Baščaršijom (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, boravi u jednodnevnoj posjeti BiH gdje se danas susrela sa najvišim zvaničnicima u BiH, predstavnicima institucija i civilnog društva.

Nakon sastanaka u Sarajevu, Ashton se obratila medijima u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

"Smatrala sam da je bilo veoma važno da danas dođe u BiH i razgovaram sa institucionalnim liderima i predstavnicima civilnog društva. To odražava činjenicu da integrisanje u EU mora biti prioritet svih u BiH. EU je u potpunosti opredjeljenja za vas i vašu evropsku perspektivu. Želimo vidjeti jedinstvenu, stabilnu, prosperititetnu BIH u EU. Odlučni smo u tome da stanemo uz građane BiH i pomognemo u ostvarivanju njihovih težnji. Građani su sasvim jasno izrazili svoje želje. Ono što građani žele je prilika za zaposlenje, sistem socijalne zaštite koji funkcioniše i vladavinu prava. Ključ ovih svih ambicija leži u rukama lidera BiH koji trebaju otići dalje od etničkih podjela i raditi u interesu građana ove predivne zemlje", kazala je Aston.

Ona je dodala da se lideri moraju usredotočiti na svoje zadatke.

"Legitimne bojazni građana koje su nastale iz socijalnih poteškoća jasno su se čule u prijestolnicama evropskih zemalja. Trebaju se čuti i u BiH. Nasilje nije prihvatljivo", kazala je ona.

U ovom trenutku, dodaje, BiH ozbiljno zaostaje dok se susjedne zemlje kreću dalje.

"Suštinski element je volja lidera u BiH. Iz tog razloga pozivam lidere da slušaju i preuzmu odgovornost i to odmah. Garantujem vam da će EU podržati sve napore političkog rukovodstva koji će donijeti napredak građanima. EU je proteklih godina uložila velike napore u pomaganju BiH i sada razmatramo na koji način možemo pomoći još više. U predstojećim sedmicama održat ću broj sastanaka sa državama članicama EU o BiH. Ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, već da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažovanje da vam pomognemo da ove probleme riješite. Želimo vidjeti uspješnu BiH. Ali uspjeh kao i svuda počinje kod kuće", kazala je Ashton na kraju.

Ona će danas u 17:15 sati letom sa Sarajevskog aerodroma napustiti BiH.