BiH
4

Casey: Ovo je najbolja šansa koju je BiH ikada imala

FENA
Nigel Casey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nigel Casey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey naglasio je danas na susretu s predsjednikom Naše stranke Dennisom Gratzom u Sarajevu da bi dogovor o provodivom rješenju za primjenu presude "Sejdić i Finci" značio najbolju šansu koju je naša zemlja imala ikada za početak pridruživanja Evropskoj uniji.

Ako ova šansa bude propuštena, to će koštati cijelu zemlju, dodao je.

Casey se nada da će sve bh. političke stranke iskoristiti iduću sedmicu za postizanje sporazuma o primjeni presude "Sejdić i Finci", kao i po pitanju novog, učinkovitog mehanizma koordinacije za pitanja EU.

"Vrijeme je da se po strani ostave opcije za koje je jasno da ne bi imale dovoljnu podršku u Parlamentu i da se iskoristi preostalo ograničeno vrijeme do 10. oktobra za intenzivno fokusiranje na definisanje detalja rješenja koje se može provesti. Slično, uspostavljeni su glavni elementi novog, inkluzivnog mehanizma koordinacije s EU i sada je vrijeme za rješavanje nekoliko preostalih otvorenih pitanja. Evropska unija je ujedinjena u podršci naporima specijalnog predstavnika Sørensena i komesara Fülea da se pomogne u postizanju dogovora", kazao je britanski ambasador.

S predsjednikom Naše stranke on je u novoj zgradi britanske ambasade razgovarao o nastojanjima naše zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.