Godišnjica Bitke na Žuči
0

Čardaklija: Najvažnije je da osnovci znaju za ove datume

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U srijedu u 15 sati počet će obilježavanje 19. godišnjice Bitke na Žuči, koja je bila jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog datuma Sead Čardaklija kazao nam je da je 8. juna 1992. u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH s tri sarajevske općine, Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće, oslobođeno brdo Orlić, te plato na Žuči, na kojem će danas biti upriličena centralna manifestacija obilježavanja godišnjice ove bitke.

"Bio je to sami početak rata i tad su ljudi koji su dotad praktično držali ulične straže u svojim naseljima krenuli u akciju oslobađanja. Učestvovale su naše jedinice sa Sokolja, iz Boljakovog i Buća Potoka, Pofalića, Velešića i Kobilje Glave. Akcija je počela u 4:30 sati ujutro i trajala je do popodnevnih sati, dakle borbe su trajale gotovo cijeli dan. Također, tog dana vođena je značajna bitka na Hrasnom Brdu, jer su naše jedinice tako zadržale jedan dio četničkih snaga na tom dijelu", prisjetio se Čardaklija, i sam učesnik Bitke.

Historijski čas

Naglašava da ove godine prvi put u obilježavanju ovog datuma sinhronizovano djeluju sve tri općine čiji su borci prije 19 godina i krenuli u akciju oslobađanja na brdu Žuč.

"Dosad je svaka općina zasebno imala neki svoj program. Ove godine smo uspjeli djelovati kao jedno, uostalom, tako je bilo i tih ratnih godina", naveo je Čardaklija.

Kao vrlo bitno istakao je da će obilježavanju Bitke prisustvovati učenici osnovnih škola s područja sve tri općine, te da će im u okviru historijskog časa jedan od učesnika Bitke prepričati kako je sve to izgledalo, te kakvoj su agresiji bili izloženi Sarajevo i BiH.

"Vrlo je važno da mlađi naraštaji ne zaborave ono što se dešavalo i što smo preživljavali. A, da nije nas, boraca, dosad bi se sve i zaboravilo. Vidite da političari nastoje da na račun boraca i izdvajanja za borce spašavaju državu, što je sramotno", kaže Čardaklija.

Pomiješane emocije

On je dodao da su 19 godina poslije emocije pomiješane.

"Tu je poginulo dosta naših saboraca i prijatelja, tako da sam tužan, ali sam i ponosan u isto vrijeme, jer sam svjestan da smo 8. juna učinili veliki posao u odbrani naše domovine. Praktično smo bili goloruki, a protiv sebe smo imali četvrtu vojnu silu u Evropi, JNA", rekao nam je Čardaklija.

Osim historijskog časa bit će upriličen i kulturno-zabavni program, a nastupit će, između ostalih, Hasiba Agić i Zijad Sipović, koji su u ratu pjevali patriotske pjesme, dok će, kako nam je pojasnio Čardaklija, zbog mlađe generacije pjevati "Hayatove" zvijezde Mirza Šoljanin i Adnan Jakupović. Za sve koji su zainteresirani za prisustvo ovoj manifestaciji posredstvom GRAS-a osiguran je prevoz s područja sve tri općine.