Trend u Hercegovini
1.1k

Čapljinska škola od ponedjeljka učenicima zabranjuje unošenje mobitela

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Prateći trend zabrane pametnih telefona u osnovnim školama koji postaje popularan, u Hercegovini je nova pravila je donijela Osnovna škola Vladimira Pavlović u Čapljini, gdje će od ponedjeljka 22. januara biti zabranjeno nositi pametne telefone u školu.

Prije nego što je službeno donesena odluka koja stupa na snagu prvog dana naredne sedmice, kako su naveli iz ove obrazovne ustanove, roditeljima školaraca su razrednici njihovih mališana predstavili prijedlog zabrane, te proveli ankete koje su pokazale njezinu opravdanost.

Prema dostupnim rezultatima provedene ankete među roditeljima čapljinskih školaraca, čak 77 posto njih se složilo s prijedlogom zabrane, dok je svega sedam posto roditelja izrazilo protivljenje, a njih 16 posto nije učestvovalo u ovoj anketi.

Tako je školski odbor, na temelju navedenih rezultata donio odluku o novom načinu ponašanja čapljinskih školaraca, te obavijestio direktora škole Mateu Jovanoviću koji je odluku podržao.

Cilj odluke je kako navode iz navedene škole, stvoriti bolje okruženje za učenje i poticati koncentraciju učenika tokom nastave, te smanjiti distrakcije koje mobilni telefoni mogu donijeti u učionice.

Odlukom je definisano da će učenik koji donesu svoj pametni telefon u školu i bude se njime koristio za vrijeme nastave, dobiti smanjeno vladanje uz oduzimanje mobilnog telefona.

Iz odluke se da ičitati, da zapravo čapljinski školarci, imaju pravo posjedovati pametni mobilni telefon kao lični premet koji nije operativan tokom boravka u školi, tako da ga u slučaju potrebe imaju na raspolaganju odmah nakon izlaska iz obrazovne ustanove gdje je korištenje istog strogo zabranjeno.