Dugoročni plan penzionisanje u 70.
7

Čamber: Gorući problem je gotovo isti omjer osiguranika i penzionera

FENA
Vjekoslav Čamber
Vjekoslav Čamber
Podizanje dobne granice za odlazak u penziju sa 65 na 70 godina života tek je jedan od dugoročnih planova i ne zna se da li će biti na snazi takva mjera ili zadržavanje sadašnje granice od 65 godina ili, pak, pomjeranje granice sa 65 na 67 godina života, izjavio je Agenciji FENA Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike.

"akle, to je dugoročni, 20-godišnji projekt i podložan je raspravi. Ono na šta se hitno treba fokusirati jest gorući problem, na koji upozoravaju i demografi a to je gotovo izjednačavanje broja osiguranika i penzionera u omjeru 1,13:1 što je najlošiji omjer u regionu", naglasio je ministar Čamber i dodao da se mora provesti rigorozna politika prema radu "nacrno", koja će natjerati poslodavce da prijavljuju radnike.

U pripremi je novi federalni zakon o radu, u Vladi FBiH je odobren u nacrtu, a predviđa mnogo veće novčane kazne od sadašnjih za poslodavce koji ne prijavljuju radnike.

Ministar Čamber pojašnjava da je jedna od predviđenih kazni 10.000 KM, dok je prema sadašnjoj legislativi, jedna od njih oko 20 KM za poslodavca koji ima neprijavljenog radnika. Prema sadašnjoj zakonskoj praksi, poslodavac se kažnjava samo za jednu neprijavljenu osobu pa i kad kod njega radi više takvih.

Što se tiče strategije reforme penzionog sistema, čiji je prijedlog jučer predstavio na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, ministar Čamber naglašava da je podizanje dobne granice za penzioniranje na 70 godina samo jedan od prijedloga koji je podložan raspravi.

Cilj je promovirati što kasniji odlazak u penziju, odnosno stimulacije za one koji što duže ostanu u radnom odnosu, zaključio je resorni ministar.

Jedan od planova je i ukidanje instituta prijevremenog penzioniranja od 2015. godine.