BiH
26

Čajniče: Ako popravimo puteve, možda se vrate i ljudi

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Pojedini putni pravci na dijelu općine Čajniče postali su pravo gradilište, a trenutne radove na rekonstrukciji putnog pravca Janjina - Sudići obišle su i delegacije zvaničnika iz BPK Goražde sa predstavnicima Općine.

Za projekat rekonstrukcije ovog puta te još dva čija je sanacija planirana do kraja godine izdvojeno je oko 120.000 KM. Novac su zajednički osigurali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH, BPK te općine Centar Sarajevo i Čajniče.

Nakon rekonstrukcije mosta bez bojazni se može preći preko rječice Janjine u lov ili obilazak mjesta, a do sela Sudići uskoro će biti uređen i makadamski drum. To je jedan od tri pravca do povratničkih mjesta na području Čajniča koji će biti popravljeni.

"Sanacijom puta do sela Sudići bit će osiguran bolji plasman proizvoda jer ovdje povratnici imaju nekoliko farmi krupne i sitne stoke, a nadamo se da će ovo ohrabriti i druge prijeratne stanovnike da se vrate na ove prostore", kaže Izet Alihodžić, predstavnik Općine Čajniče.

On ističe kako je cilj posjete upoznavanje sa situacijom u povratničkim mjestima te mogućnosti za pomoć povratnicima. Alihodžić tvrdi kako je obećano da će se u narednom periodu, ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, pristupiti asfaltiranju još tri putna pravca.

"Gorući je problem elektrifikacija naseljenih mjesta. Nažalost, još dosta povratnika nema struju, a znamo kako je to kad se nema električne energije. Načelnik Čajniča Goran Karadžić danas je obećao da će u narednom periodu pokušati u saradnji sa institucijama RS iznaći mogućnost da povratnici konačnu dobiju struju, te tako riješe jedan od velikih problema", kaže Alihodžić.

Ono što je pozitivno svakako je sigurnosna situacija, jer do sada nijedan povratnik nije imao problema prilikom povratka na svoje prijeratno ognjište.

Osim kvalitetnog mosta na Janjini i dva kilometra puta do sela Sudići mostarska firma do kraja godine bit će angažovana i na sanaciji puteva do sela Dužica i Vihnići. Iz ovog mjesta upućen je iapel zainteresovanim za povratak u Čajniče da obavezno apliciraju i na aktuelni javni poziv za obnovu stambenih jedinica.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH nedavno su potpisali ugovor sa čelnim ljudima Čajniča, ali i drugih lokalnih zajednica u kojima nije riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom u povratničkim mjestima.

Ministrica Semiha Borovac najavila je tada da će ministarstvo na čijem je čelu aktivno raditi na stvaranju ambijenta za normalan život povratnika, a to podrazumijeva struju, puteve, škole i projekte samozapošljavanja. Dio obećanog se već ispunjava, no posla u ovom dijelu BiH neće manjkati ni za druge institucije.