Gradi se od 80-tih godina
14

BZK "Preporod" radit će na zaštiti i dovršetku spomenika Muji Hrnjici

I. M.
Foto: Biserje.ba
Foto: Biserje.ba
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" s partnerima će raditi na zaštiti i dovršetku grandioznog spomenika znamenitom bošnjačkom epskom junaku Muji Hrnjici u Velikoj Kladuši.

To je odlučeno nakon prošlosedmične posjete predsjednika i generalnog sekretara Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" prof. dr. Sanjina Kodrića i Nazifa Salčina Krajini.

Prilikom posjete predsjednik i generalni sekretar Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" susreli su se s autorom spomenika akademskim kiparom Zlatkom Dizdarevićem, koji ih je informirao o trenutnom stanju spomenika, započetog još krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, a koji još uvijek niti dovršen niti dostupan javnosti. Spomenik, izrađen u formi gipsanog modela, u međuvremenu je počeo propadati, zbog čega je potrebno izvršiti njegovu restauraciju i trajnu konzervaciju, a također ga je nužno izmjestiti iz neuvjetnog prostora u kojem se trenutno nalazi, odnosno premjesti na drugu, primjerenu lokaciju u Velikoj Kladuši.

Ove urgentne aktivnosti je podržala Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", čime će se gipsani model spomenika trajno sačuvati i tako stvoriti mogućnost da nakon više od 30 godina od početka izrade napokon postane javno dostupan.

Također, predsjednik i generalni sekretar Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" susreli su se i s istaknutim poduzetnikom iz Velike Kladuše Nihadom Melkićem, koji odranije daje važnu podršku za očuvanje i dovršetak spomenika Muji Hrnjici, a s kojim je dogovorena daljnja saradnja s istim ciljem. Uz saglasnost autora Zlatka Dizdarevića, dogovoreno je i zajedničko osnivanje namjenske fondacije pod skrbništvom Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i pokroviteljstvom velikokladuškog poduzetnika Melkića kao posebnog pravnog subjekta koji bi se u budućnosti bavio dovršetkom spomenika Muji Hrnjici, a koji bi u dogledno vrijeme trebao biti izliven i u bronzi i postavljen na odgovarajućoj ambijentalnoj lokaciji u Velikoj Kladuši kao zavičaju Muje i ostale braće Hrnjica, što je krajnji cilj.

S ovim dogovorima i namjerama predsjednik i generalni sekretar Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" upoznali su i premijera te ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona mr. Mustafu Ružnića i mr. Edvina Alijanovića, koji su u cijelosti pozdravili ove aktivnosti i najavili podršku Vlade Unsko-sanskog kantona, naglašavajući važnost očuvanja kulturne baštine, a posebno tradicijskih vrijednosti Krajine.