BiH
0

Butler: U BiH su 1. oktobra najvažniji izbori do sada

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Larry Butler poslao je danas poruku biračima da su izbori koji će održati u nedjelju, 1.oktobra, najvažniji izbori do sada sa kojima se BiH suočava, jer će promijeniti odnos naše zemlje i Evrope, a prisustvo međunarodne zajednice proći će kroz proces veoma značajne evolucije.

Podsjetivši na najavu zatvaranja OHR-a sredinom naredne godine, Butler je na pres-konferenciji ukazao da će građani BiH u nedjelju odabrati one koji će voditi BiH u prvom periodu nakon odlaska OHR-a.

"Da li će to biti dobre odluke koje će dovesti do prosperiteta ili će biti loše odluke koje će nastaviti period siromaštva, kriminala i korupcije zavisi od odgovornosti glasača, jer na vama je izbor o tome ko će voditi ovu zemlju u narednom periodu", kazao je zamjenik visokog predstavnika.

On je pozvao birače da 1.oktobra izađu na izbore i tako ne dozvole drugima da odaberu njihovu sudbinu.

Butler je ponovio stav međunarodne zajednice da građani treba da prestanu da slušaju praznu predizbornu kampanju i retoriku, već da se fokusiraju na pragmatična rješenja stvarnih problema sa kojima se građani suočavaju.

Istaknuo je da se već u ponedjeljak, kada utihne predizborna retorika, svi moramo vratiti i raditi u cilju stvaranja bolje BiH.

Dajući ocjenu dosadašnje predizborne kampanje stranaka u BiH, zamjenik visokog predstavnika je kazao da je u toku ove predizborne kampanje bilo dosta prazne retorike, te apelirao na glasače i medije da pitaju stranačke predstavnike da li su podržali ključne ekonomske reforme u posljednjih šest mjeseci, i kako će promovirati ove reforme ako budu izabrani.

Ukazao je da se stranke nisu fokusirale na stvarane probleme kao što su nova radna mjesta, smanjivanje siromaštva, borba protiv kriminala i korupcije, kao i osiguranje potpune integracije sa ostatkom Evrope.

Pozvao je građane i predstavnike medija da u ovoj završnici izborne kampanje pitaju kandidate kako će stvarati nova radna mjesta, rješavati problem siromaštva, te kako poboljšati javne usluge.