BiH
220

Bus info servis dostupan za 15 dana: SMS-om saznajte kada na stanicu stiže vozilo GRAS-a

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Građani Kantona Sarajevo za 15 dana bi trebali koristiti usluge Bus infa, odnosno bit će im omogućeno da putem SMS poruke saznaju kada na stanicu stiže vozilo Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS.

Zahvaljujući uvođenju nove GRAS-ove usluge, Sarajlije će u svakom momentu znati za koliko minuta će na stanicu stići tramvaj, trolejbus, autobus ili minibus. Putnici će na stajalištima imati šifru koju će ukucati u svoj mobitel i poslati na određeni broj, nakon čega će dobiti povratnu informaciju za koliko će doći neko od vozila, a cijena poruke će biti simbolična.

KJKP GRAS projekat je realiziralo u saradnji s kompanijom BH Telecom, a za početak će biti obuhvaćen tramvajski saobraćaj.

"U toku je završna faza pripreme za komercijalizaciju usluge Bus info te se očekuje da će ova usluga uskoro biti dostupna građanima. Komercijalizaciji usluge će prethoditi promotivni period tokom kojeg će građanima biti omogućeno besplatno korištenje ove usluge", navode iz BH Telecoma za Klix.ba.

U svim vozilima GRAS-a su već ugrađeni moduli, a riječ je o uređajima koji prate vozilo u svakom trenutku, gdje se nalazi i kojom se brzinom kreće. Iz GRAS-a navode da bi za 15-dana trebala početi testna, odnosno promotivna faza te da će građani sigurno biti zadovoljni uslugom.

Pozivom na 133kod stanice#, putnici mogu saznati koliko stanica su udaljena po dva vozila svih linija koja pristižu. 133 je pozivni znak, dok broj pored # označava jedinstveni kod stanice koji će biti jasno istaknut na informativnoj tabli svake stanice javnog prijevoza.

Prethodno je bilo planirano da usluga korisnicima bude dostupna od 1. decembra 2015. godine, uz besplatan probni period od tri mjeseca, a zbog značaja za širu zajednicu ova usluga je dobila saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.