BiH
5

Burna rasprava dovela do prekida sjednice u Srebrenici

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sjednica Skupštine opštine Srebrenica prekinuta je danas zbog burne rasprave o kadrovskim rješenjima i vršiocima dužnosti direktora, te članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama, a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 1. juli.

Neki od odbornika tokom žestoke polemike napustili su sjednicu Skupštine opštine.

Nezadovoljstvo su izazvali različiti uslovi konkursa za pojedina direktorska mjesta, kada je riječ o godinama staža, kao i prijedlozi za vršioce dužnosti direktora osoba koje ne ispunjavaju uslove konkursa.

Razlog za nezadovoljstvo bila je i selektivna smjena pojedinih direktora javnih ustanova, čiji prošlogodišnji izvještaji o radu nisu usvojeni, a neki su, iako ni njihovi izvještaji nisu usvojeni, ponovo predloženi za vršioce dužnosti direktora tih ustanova.

To je dovelo u pitanje dalje funkcionisanje skupštinske većine, sastavljene od stranka koje imaju odbornike, a potpisale su platformu o zajedničkom djelovanju.

Iako u srebreničkom parlamentu nema opozicije, današnja burna rasprava među odbornicima o rješavanju personalnih pitanja i kadrovskih imenovanja može dovesti do toga da neke stranke ili odbornici istupe iz skupštinske većine.

Veći broj odbornika iznio je stav da stručnost i radno iskustvo kandidata za direktorske funkcije moraju imati prednost u odnosu na njihovu stranačku pripadnost i da se pri izboru moraju poštovati zakonski uslovi.

Da bi se to spriječilo, sjednica je prekinuta i tokom međustranačkih usaglašavanja do ponedjeljka bi trebalo da se nađu rješenja i definiše da li će biti razriješeni sadašnji vršioci dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora ili će ostati na tim mjestima dok se ponovo raspiše konkurs.

Na današnjoj sjednici u dnevni red nije uvrštena tačka o preispitivanju nedavno donesene skupštinske odluke o ustupanju zemljišta u centru grada Komunalnom preduzeću "Polet" za uređenje i naplatu parkirališta, za koju je javni pravobranilac ocijenio da je nezakonita.

O tome se vodila duga rasprava, kao i o naplati parkirališta i uslovima pružanja tih usluga, te o načinu utvrđivanja cijene parkirališta.

Odbornici su raspravljali i o zabrani parkiranja na pojedinim mjestima, zbog čega su građani i vlasnici privatnih radnji u centru ovog gradića podnijeli peticiju Skupštini opštine, ocijenivši da je to nezakonito i da im onemogućava rad i pristup poslovnim objektima i stanovima.

Odbornici su danas izabrali Azru Hasić za vršioca dužnosti sekretara Skupštine opštine i ovlastili Komisiju za izbor i imenovanja da predlože članove školskih odbora u dvije srebreničke osnovne škole i Srednjoškolskom centru.

Odlučeno je da ponovo bude raspisan konkurs za izbor načelnika odjeljenja u opštinskoj administraciji, a da Fudbalskom klubu "Guber" na korištenje bude dodijeljeno fudbalsko igralište i objekti u narednih pet godina.

Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak za 10.00 sati.