BiH
289

Bura u čaši vode: Politički vrh Srbije reagira na izjave marginalnih bh. političara

Piše: N.N. - Er.M.
Sefer Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sefer Halilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši komandant Armije RBiH Sefer Halilović izazvao je lavinu reakcija indirektno najavljujući rat ako u RS-u bude održan referendum. Uprkos činjenici da Halilović nema jak politički utjecaj u BiH, na njegovu izjavu oštro su reagovale vlasti iz susjedne Srbije, dodatno dramatizujući situaciju.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik oštro su reagovali na izjavu bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine o referendumu u RS-u.

Zaoštravanje odnosa dočekano je s negodovanjem kod građana BiH i Srbije s obzirom na to da ni jedni, a ni drugi ne vide nikakvu budućnost u ratnohuškačkim izjavama političara.

Analitičari smatraju kako su vlasti iz Srbije pretjerano reagovale na izjavu Sefera Halilovića s obzirom na njegov slabi utjecaj na zvanične politike u BiH.

Podsjećajući da Halilović vodi stranku (BPS) koja ima jednog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, politički analitičar Adnan Huskić pita da li su reakcije iz Srbije pretjerane.

"U Skupštini Srbije je 14 poslanika SRS na čelu s Vojislavom Šešljem. I dok Šešelj ne prestaje davati izjave u kojima zaziva nove ratove, a na koje niko normalan više ne reaguje, na Seferove reaguju Dačić ii Vučić, svekoliki portali i medijske kuće. Da nije malo pretjerana ova reakcija", pita se Huskić.

BPS Sefera Halilovića na proteklim izborima je osvojila jedan mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH i to onaj kompenzacijski koji je dodijeljen Zaimu Backoviću.

Sam Sefer Halilović neuspješno se kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojivši tek 8,8 posto glasova i zauzevši petu poziciju na listi od deset kandidata.

Šešeljevi radikali su na parlamentarnim izborima osvojili 306.052 glasa, odnosno 14 mandata.

Mediji i politička javnost u Srbiji izjave Sefera Halilovića u kojima govori o ratu, a bilo ih je i u vrijeme pred Opće izbore 2014. godine, ni izbliza nisu koristili kao sada.

Politički analitičar Enver Kazaz uopće nije htio komentarisati prijetnje Sefera Halilovića i odgovor srbijanskih vlasti na njih ističući kako su "to sve gluposti".

Istim povodom razgovarali smo i sa profesorom sigurnosnih studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Izetom Beridanom koji je kazao da bilo kakve ratne prijetnje nisu osnovane i utemeljene.

On je rekao da odgovori Vlade Srbije na izjave Sefera Halilovića predstavljaju isključivo dramatizovanje situacije. Beridan smatra i da održavanje referenduma u Republici Srpskoj jeste prijetnja miru, ali ne u kontekstu bilo kakvih oružanih sukoba.

"Vlada Srbije dramatizuje situaciju zbog unutrašnjih prilika i stavlja se u poziciju zaštitnika RS-a više nego što je to neophodno", rekao je Beridan.

Što se tiče mogućnosti oružanih sukoba, Beridan ističe kako u zapadnom Balkanu definitivno dugo neće biti sukoba i ratova jer su potrošene ratne energije.

"Ovo su postratne politike koje pokušavaju ostvariti određene interese koji nisu ostvareni u ratnim uvjetima. Sve strane na određeni način dramatizuju situaciju", kazao je Beridan.

On smatra da se Srbija davanjem prešutne podrške održavanju referenduma u RS-u, a što predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, miješa u unutrašnje stvari BiH.

Posebno ističe da je uvjeren kako strane obavještajne i vojne službe nemaju informacije o prijetnjama miru u smislu oružanih sukoba i rata u BiH jer ne postoji osnov za takvo nešto.

"Treba imati na umu da su na ovim prostorima u toku predizborne kampanje. Srbija je tek završila izbore i stabilizuje vladu, a u BiH se ove godine održavaju lokalni izbori. Miloradu Dodiku je trebao ovaj referendum i jedinstvo u Narodnoj skupštinu RS-a prvenstveno zbog interesa njegove stranke", smatra Beridan.

Kako kaže, bilo bi dobro kada bi Srbija ostavila Dodika po strani jer je pružanje podrške na određeni način otupilo oštricu opozicije u manjem bh. entitetu.

"Sefer Halilović nema legitimitet da govori u ime bošnjačkog naroda. Ima nešto malo legitimiteta preko svoje stranke. Govoriti za koliko bi neko dobio rat mislim da nije potrebno", rekao je Beridan.

Smatra kako treba staviti do znanja da tek u slučaju pokušaja otcjepljenja RS-a neće proći bez oružanog sukoba.

"Praviti pretpostavke od 10 ili 15 dana jeste na neki način iritiranje javnosti s one strane Drine, ali i na svakoj strani", zaključio je Beridan.

Podsjećamo, Halilović je za TV1 rekao da će održavanje referenduma u RS-u značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

"Nakon referenduma dejtonski ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je Halilović.

On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10-15 dana.

Na pitanje da li u Bosni i Hercegovini, i na jednoj, i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio:

"Da, apsolutno. I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Slobodan Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS-u. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcijepi", rekao je Halilović.