BiH
0

Bugojno: Obilježena 19. godišnjica zločina u Vrbanji

FENA
Vrbanja
Vrbanja
S manifestacije "Šehidima dova-živima opomena" kojom je obilježena 19. godišnjica zločina u Vrbanji porodice ubijenih Bošnjaka iz ovog bugojanskog naselja odaslale su poruku nadležnim institucijama da neće odustati od pravde u slučaju procesuiranja odgovornih za ubistva njihovih najmilijih jula 1993. godine.

Pripadnici HVO-a ubili su tada 45 bošnjačkih civila u Vrbanji, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije. Samo od 17. do 28. jula u ovim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.

U logoru koji su jedinice HVO-a formirale u prostorijama motela Akvarijum prisilno je bilo zatvoreno još 46 osoba. Zatočeni Bošnjaci, djeca, žene i starije osobe, bili su žrtve različitih oblika zlostavljanja.

"Svi naši napori da se konačno otkrije istina o ratnim dešavanjima u Bugojnu, nažalost, ostaju bezuspješni. Ogorčeni smo pristrasnošću i nezainteresiranošću Tužilaštva da na adekvatan način tretira zločin u Vrbanji. Poznata su imena i adrese njegovih nalogodavaca i izvršitelja, ali se ne poduzima ništa da se oni privedu licu pravde. S druge strane, procesuirano je devet pripadnika Armije RBiH, sedam ih izdržava kaznu a dvojica čeka na izricanje presude", kazao je Feni Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja "Porodice stradalih Vrbanja '93".

Iako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2007. kompletirala cijeli slučaj a Haški tribunal davno dostavio predmete pod oznakom A za devet pripadnika HVO-a zbog zločina počinjenih na teritoriji bugojanske općine (što znači da postoji osnov za njihovo procesuiranje), za zločin u Vrbanji odgovarao je jedino Slavko Šakić koji je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđen na kaznu od osam i po godina.

Porodice, rodbina i prijatelji ubijenih Bošnjaka, boračke organizacije i predstavnici vlasti položili su cvijeće na spomen-obilježje u Vrbanji, gdje je pred duše stradalih proučena Fatiha. U obraćanju prisutnima načelnik Bugojna Hasan Ajkunić i federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez ukazali su, također, na potrebu hitnog procesuiranja odgovornih za zločin u Vrbanji.

U mjesnoj džamiji je potom organiziran prigodan vjerski program a manifestacija je završila obilaskom šehitluka na greblju u Vrbanji, gdje je ukopan i najveći broj ubijenih.