U jeku pandemije
1.5k

Budžetskim korisnicima u Sarajevu isplaćen regres, za 14.000 radnika šest miliona KM

B. R.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo isplatila je regres za 14.000 radnika čije se plate finansiraju iz kantonalnog budžeta. Za svakog radnika uplaćeno je po 460 KM regresa za šta je bilo potrebno ukupno blizu šest miliona KM.

Da je Vlada Kantona Sarajevo isplatila regres za uposlene u javnom sektoru pokazuje, između ostalog, Izvještaj o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo po budžetskim korisnicima za period od 1. januara do 30. juna ove godine. I drugi javno dostupni dokumenti kantonalnog Ministarstva finansija svjedoče da je planiran novac za regres.

Pandemija koronavirusa je teško pogodila privatni sektor, pa se nameće pitanje koliko je opravdana ova odluka vlasti u Kantonu Sarajevo. Radnici i poslodavci u privatnom sektoru nisu zadovoljni odgovorom svih razina vlasti, pa i kantonalne, na probleme s kojima se suočavaju, prvenstveno egzistencijalne.

Za podsjetiti je da je veliki broj nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, a brojni su bez posla ostali tokom pandemije, mjesecima čekao na uplatu naknade za nezaposlene. Masi njih je ova naknada bila jedini izvor prihoda.

S druge strane, vjerovatno bi izostanak regresa za uposlene u javnom sektoru izazvao nezadovoljstvo sindikata. Tako da je jasno zašto vlasti nisu željele, posebno ne u izbornoj godini, da radnike javnog sektora ostave bez ove naknade.