BiH
0

Budžet FBiH po hitnom postupku na dnevnom redu

FENA
Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu, kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, razmotrit će po hitnom postupku delegati Doma naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrđeno je dnevnim redom, izglasanim gotovo dva sata od početka sjednice

U međuvremenu je proglašavana pauza nakon što je Jasenko Tufekdžić (Stranka demokratske akcije), bošnjački delegat, osporavao regularnost proceduralnog puta predloženog budžeta.

Tufekdžić je problematizirao što Prijedlog tog akta nije razmatrala i utvrdila Vlada FBiH nego ga je u parlamentarnu proceduru samostalno uputio premijer Nermin Nikšić.

Nakon jedne pauze, delegat Amir Zukić (Stranka demokratske akcije) kazao je da će bošnjački delegati, svjesni važnosti federalnog budžeta, prisustvovati i dalje ovoj sjednici te nastojati da doprinesu da on u konačnici bude što kvalitetniji.

U međuvremenu će, moguće je, njihovom inicijativom iskoristiti poslovničke mogućnosti da bi se utvrdilo je li ono što se dosad proceduralno dešavalo s budžetom bilo u skladu s pravilima Doma naroda, dodao je Zukić.

On je prethodno kazao novinarima da je većina delegata Bošnjaka odlučila da uputi zahtjev dopremijeru FBiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću da on od Ustavnog suda traži mišljenje o proceduralnoj regularnosti premijerovog koraka.

Delegat Aner Žuljević (Socijaldemokratska partija BiH) kazao je na sjednici da je premijer iskoristio neosporne zakonske i ustavne ovlasti time što je samostalno uputio budžet u Parlament.

O tome su se pozitivno očitovale Ustavna i Zakonodavnopravna komisija, koje djeluju u Parlamentu, podsjetili su delegati koji podržavaju premijerov potez.

I premijer, koji je danas obrazložio budžet Domu naroda, a jučer i Predstavničkom domu, pozvao se na zakonske i ustavne ovlasti njega kao predlagača.

Na nedavnoj pres-konferenciji on je kazao da se na vlastito slanje budžeta u parlamentarnu proceduru odlučio zato što krajem novembra nije održana sjednica Vlade na kojoj su svi njeni članovi trebali razmotriti budžet. Ta sjednica nije održana jer nije došlo osam ministara, članova SDA, dodao je.

Prijedlog budžeta koji je Nikšić uputio u Parlament, kao i Prijedlog zakona o izvršenju (budžeta) odobrio je jučer Predstavnički dom.

Ako to danas učini i Dom naroda, bit će ispunjen posljednji uvjet da Federaciji bude doznačena naredna tranša od stand-by aranžmana s MMF-om.

Rasprava u Domu naroda je u toku.

Budžet za 2013. predložen je u iznosu od 2,2 milijarde KM, dok ovogodišnji, nakon rebalansa iznosi 1,9 milijardi.