BiH
0

Budžet BPK Goražde usvojen, ali ostaje na čekanju

Piše: E. A.
Na godišnjoj sjednici Skupštine BPK Goražde usvojen je budžet BPK Goražde za 2016. godinu.

Međutim, zbog pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa poslanika Daliborke Milović i Edima Fejzića iz reda srpskog i hrvatskog naroda, budžet, iako je usvojen neće stupiti na snagu sve do očitovanja Ustavnog suda FBiH o ovom pitanju.

Podsjetimo, godišnja sjednica Skupštine počela je još 9. marta, ali je prekinuta kako bi se Vlada BPK Goražde očitovala o velikom broju amandmana uloženih na prijedloge budžeta i Zakona o izvršenju budžeta. Izuzev amandmana poslanika Nena Zuka koji se odnosi na tehničku ispravku u članu 53. Zakona o izvršenju budžeta, Vlada nije prihvatila niti jedan od predloženih amandmana, uz obrazloženje da bi oni u značajnoj mjeri utjecali na realizaciju ciljeva iz vladinog programa rada za ovu godinu.

I dok su poslanici SDA, Novog pokreta i SBB-a odustali od predloženih amandmana, poslanici Liberalne stranke, Stranke dijaspore i DF-a i poslanik Neno Zuko tražili su izjašnjavanje Skupštine, što se i desilo, a amandmani u konačnici nisu prihvaćeni.

Daliborka Milović i Edim Fejzić, poslanici iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda, smatrali su da je time povrijeđen vitalni nacionalni interes o čemu su se izjašnjavali klubovi sva tri naroda. Kako ni nakon glasanja klubova naroda nije postignuta saglasnost o postojanju vitalnog nacionalog interesa iz SDA, koja predvodi većinu u kantonalnoj skupštini su predložili da se poslanici izjasne o budžetu, koji ne bi stupio na snagu dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku konačnu odluku.

Tako je budžet BPK Goražde za 2016. godinu usvojen, ali je ostao na čekanju. S druge strane, Odluka o privremenom finansiranju kantona ističe 31. marta, što u praksi znači da će sve isplate iz budžeta biti obustavljene do odluke Ustavnog suda.

Skupština BPK Goražde usvojila je i Zakon o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2016. godinu.