Nikola Špirić
0

"Budućnost stand-by aranžmana je upitna"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da su zvaničnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izrazili veliku zabrinutost za budućnost stand-by aranžmana nakon odluke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da prihvati zahtjeve ratnih veterana.

"To im govori da političke snage nisu spremne da se uhvate u koštac sa reformama, a pogotovo socijalnim", rekao je Špirić u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske iz Istambula gdje učestvuje u godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a.

On je naglasio da je Svjetska banka odobrila 100 miliona eura za podršku budžetima i sada čeka da budu usvojeni potrebni zakoni u parlamentu.

Špirić je danas razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je juče na vanrednom zasjedanju sve zahtjeve učesnika dvodnevnog protesta ratnih veterana u Sarajevu, među kojima je najvažniji da neće biti ranije najavljenog umanjenja boračkih davanja za sve kategorije u iznosu od 10 odsto, da će se Zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja i njihovih porodica primjenjivati u punom kapacitetu i da će biti izbrisan iz uslova za aranžman sa MMF-om.

Špirić, koji je i guverner za Svjetsku banku BiH, tokom boravka u Turskoj imat će niz sastanaka sa visokim zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija i investitorima.

Glavne teme skupa su ekonomska kriza i politički odgovori na nju, finansijska kriza i siromašni, budućnost međunarodnog finansijskog sistema, uloga privatnog i javnog sektora poslije krize, i uticaj krize na strukturalne reforme u Evropi i centralnoj Aziji.

Osim guvernera i zamjenika guverenera MMF-a iz više od 20 zemalja, zasjedanju, koje će trajati do 7. oktobra, prisustvovat će i posmatrači iz međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nevladinog sektora.