BiH
8

Budimir: Odgovorno tvrdim da pištolj nikad nisam koristio

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Pred sarajevskim Općinskim sudom danas je svjedočenjem svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljeno suđenje predsjedniku FBiH Živku Budimiru optuženom za nedozvoljeno držanje oružja.

Svjedokinja, vještak-balističar MUP-a KS Fatima Omerspahić potvrdila je da je vještačila češku "zbrojevku" te da je u toku ovog procesa iz pištolja koji joj je dostavljen ispalila 12 metaka.

"Pištolj je u potpunosti ispravan", ustvrdila je Omerspahić.

Advokat Živka Budimira, Ragib Hadžić, upitao je svjedokinju gdje su čahure i ispaljeni meci, njih sedam koji su navodno oduzeti od Budimira zajedno s pištoljem.

"Mi imamo pravo da sumnjamo u sve što je vezano uz Živka Budimira. Tih sedam metaka nema i ja ne znam koji je pištolj vještačen", kazao je Hadžić.

U toku davanja iskaza, svjedokinja Omerspahić je kazala da u trenutku vještačenja nije znala kome pripada pištolj jer je u njenu nadležnost došao kao predmet s brojem.

"Ovaj pištolj sam vještačila kao i hiljade drugih prije", kazala je.

Predsjednik FBiH Živko Budimir je u izjavi za medije nakon suđenja kazao da mu je drago da je vještačenje pokazalo da je pištolj ispravan jer ga on sam nikada nije isprobao.

"Pištolj nikada nije korišten. Odgovorno tvrdim da ga nikada nisam koristio", naglasio je Budimir.

Suđenje će biti nastavljeno 30. oktobra svjedočenjem drugog svjedoka Tužilaštva KS.