O Radivojevićevoj ostavci
0

Budimir očekuje da će učesnici spora poštovati odluku Ustavnog suda FBiH

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir očekuje od svih učesnika u procesu pred Ustavnim sudom Federacije BiH da će poštovati presudu Suda, kazala je danas Feni Laura Bošnjak, savjetnica za medije i protokol u Uredu predsjednika Federacije BiH.

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s navodnom ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministra u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH.

"Što se tiče tačke tri koja stoji u presudi Radivojević može iskoristiti zakonsko pravo i pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH, no ukoliko se to desi Budimir će očekivati dalje od Radivojevića da poštuje današnji presudu Ustavnog suda Federacije BiH", dodala je Bošnjak.

Kako se navodi u tački tri izreke presude, Ustavni sud FBiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom Odlukom (Odlukom o prihvatanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlaštenja preispita Odluku o prihvatanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića.

Bošnjak je podsjetila da se sudske presude ne komentiraju, ali je navela da je ovakva presuda bila očekivana jer je Budimir razriješivši ministra Radivojevića postupio u skladu sa zakonom i ustavu kao što je vidljivo iz prve tačke presude Ustavnog suda FBiH.

Presudom Ustavnog suda FBiH utvrđeno je da pismeno označeno kao "ostavka" dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH.

Ova presuda bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.