Spriječiti krah Penzionog fonda
0

Budimir apeluje na zastupnike da korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju

FENA
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je apel zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH da danas putem amandmanskog djelovanja korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno oslobodilačkog rata, isprave njegove nedostatke i pogreške te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje Penzionog fonda, a u isto vrijeme uvažiti sugestije MMF-a.

Budimir u saopćenju za javnost navodi da je Vlada FBiH, a na prijedlog Ministra branitelja, uputila po hitnom postupku Parlamentu FBiH u proceduru Zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno oslobodilačkog rata.

Usvajanje novog zakona koji će na pravičan način tretirati oblast povoljnog penzionisanja po hitnom postupku obaveza je FBiH prema MMF-u, ali u isto vrijeme je uređenje oblasti penzionisanja branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata i vojnih penzionera na pravičan, zakonit i ustavan način obaveza FBiH prema braniteljima i vojnim osiguranicima.

"Smatram da je Prijedlog zakona koji je stavljen u proceduru nedovoljno kvalitetan i u isto vrijeme predstavlja realnu prijetnju stabilnosti Penzionog fonda, a time i Federaciji BiH, na što smo već upozoreni od strane čelništva MIO/PIO. Ovim stavom ne dovodim u pitanje intenciju predlagača da se na pravičan način, u skladu sa već postojećim zakonima omogući uvođenje u pravo pripadnika MUP-a i nekih drugih komponenata OS FBiH, koji su dosadašnjim zakonskim rješenjima bili oštećeni, kao ni namjeru predlagača da se izjednače prava i status svim dosadašnjim korisnicima penzionog prava, bivšim pripadnicima OS FBiH, na temelju postojećih zakonskih rješenja, već naprotiv smatram da predloženo rješenja zakona to ne postiže. Apeliram na zastupnike u Zastupničkom domu da putem amandmanskog djelovanja korigiraju Zakon, isprave njegove nedostatke i pogreške te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje Penzionog fonda, a u isto vrijeme uvažiti sugestije MMF-a", naveo je predsjednik Budimir.

Nadalje, smatra da teret teške ekonomske situacije u Federaciji BiH ne trebaju snositi smo vojni penzionieri, već i ostale kategorije društva, a prije svih državni službenici i namještenici kao i ostali korisnici budžeta na svim nivoima, u svjetlu činjenice kako su primanja u javnom sektoru značajno veća nego u realnom sektoru.

"Energično osuđujem pokušaje manipuliranja braniteljskom populacijom kao i pokušaj međusobnog sukobljavanja unutar braniteljske populacije u svrhu dnevno političkih ciljeva te pozivam branitelje da ne dozvole manipuliranje sobom", poručio je predsjednik FBiH Živko Budimir.