BiH
0

Brojni požari širom Republike Srpske

FENA
Foto: Srna
Foto: Srna
Požari, koje je u najvećoj mjeri izazvao ljudski faktor, zabilježeni su tokom današnjeg dana u brojnim općinama Republike Srpske.

Opasnost od požara i blokade puta prijetila je na magistralnom putu Modriča - Šamac, potvrđeno je večeras iz Auto-moto saveza RS-a.

Požar je izbio na oranici tokom spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja imanja pet kilometara od Modriče u pravcu Šamca.

I na području Doboja prijavljeno više od 150 manjih ili većih požara.

Zbog gustog dima bilo je prekinuto odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj - Modriča u mjestu Kostajnica, gdje su u velikom požaru izgorjeli brojni uskladišteni stari željeznički pragovi, ali je u promet puštena jedna traka.

Na tom dijelu željezničke pruge u toku je remont, a vatra je danas „progutala“ veći dio starih pragova koji u ostali kraj pruge u naselju Kostajnica nadomak Doboja.

Od vatrene stihije bile su ugrožene i kuće, okućnice i drugi pomoćni objekti.

Ostaje nejasno kako je došlo do vatre kada stare pragove i drugi željeznički materijal na tom dijelu "čuvaju" i pripadnici privatnih sigurnosnih agencija.

Na terenu su i dalje brojne vatrogasne ekipe jer je vjetar otežavao gašenje vatre.

Ponovo je izbio požar i na Ozrenu, a angažiranjem vatrogasaca i mještana lokaliziran je na području Lopara u selu Mirosavci.

I na području Banje Luke tokom vikenda evidentirano je više od 30 požara u naseljima u okolini ovog grada, a u većini slučajeva zahvatali su livade i nisko rastinje.

U prijedorskoj općini prijavljeno je također oko 30 požara, a vatrena stihija jučer je „progutala“ oko 600 hektara šume i niskog rastinja, a najkritičnije je bilo u selu Miljakovci.

Ni u Prnjavoru vikend nije prošao bez požara

Nekontrolirano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja najčešći su uzroci požara, a posebnu opasnost predstavlja nekotrolirano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

U većini slučajeva vatra se prenese na šume prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Iz MUP-a RS danas je potvrđeno da je u protekla dva dana u Republici Srpskoj evidentirano 56 požara niskog rastinja i šumskih požara.