BiH
0

Brojne primjedbe na novi zakon o Ustavnom sudu RS-a

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić ukazao je da novi zakon o Ustavnom sudu RS-a ne nudi kvalitetniju promjenu, koja se očekivala s obzirom na probleme u radu te pravosudne institucije na koje je ukazivao Klub Bošnjaka u smislu procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Salkić je iznio i zamjerku što ovaj zakonski akt nije definirao mogućnost da jedna četvrtina poslanika i delegata Vijeća naroda i Skupštine RS-a može da pokrenu proceduru pred Ustavnim sudom, čime bi se zadovolile potrebe konstitutivnih naroda za zaštitu nacionalnog interesa.

“U zakonu nema ni odrednice BiH iza navođenja - Visoki sudski i tužilački savjet”, primjetio je Salkić te kao neprihvatljivo ocijenio i to da zakon regulira da sudije mogu da obavljaju svoju dužnost do 70 godina, jer se, kaže, time krši Zakon o radu koji govori o odlasku u starosnu penziju s 65 godina.

On je naglasio i da su u novoj verziji zakona zadržane odrebe zbog kojih su bošnjački predstavnici već ranije ukazivali da je neustavan poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a, jer odlučuje u meritumu dvotrećinskom većinom.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović također je tražio da se u zakonu definira ko ima pravo da pokrene postupak pred Ustavnim sudom, uključujući tu i građane, dok je poslanik DP-a Vojislav Gligić predložio da se definira da sudije nastavljaju vršiti dužnost do izbora novih, ali najduže godinu dana.

U svojoj diskusiji predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić iznio je stav da je entitetskim ustavom uređeno ko ima pravo pokretanja postupka pred Ustavnim sudom, kao i da u zakon treba “unijeti” ustavnu odrednicu kada je riječ o proceduri vitalnog nacionalnog interesa.

“Ključno u ovom zakonu odnosi se na mandat sudija”, naveo je on i dodao da u toj proceduri treba proći više istanci, pa bi se lako moglo doći u situaciju da se “zakoči” taj izbor, kao što je slučaj da RS godinama ima v.d.Glavnog tužioca.

Novim zakonom, koji su većeras u formi nacrta razmatrali poslanici Narodne skupštine RS-a, predviđeno je da sudije Ustavnog suda RS ubuduće bi se trebale birati na mandat od osam godina, s tim da ne mogu biti ponovo birani.

Osim ograničenja mandata, novim zakonom predlaže se i da predsjednik i sudije nastavljaju vršiti dužnost do izbora novih, u slučaju kada im funkcija prestane s navršenih 70 godina života.

Vlada RS-a je u pripremljenom novom zakonu o Ustavnom sudu RS-a, unijela i novi član kojim se propisuje obaveza Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da listu kandidata za izbor sudija Ustavnog suda sačinjava po prethodno pribavljenom mišljenju Ustavnog suda.

U skladu s novim poslovnikom parlamenta RS-a, poslanici će se o ovom zakonu, te zakonu o turizmu i informacionom sigurnosti, koji su također razmatrani, izjasniti u “Danu za glasanje”, u četvratk, 23.juna.

Parlamentarcima RS-a sutra će se obratiti i predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović na svečanoj sjednici.

Radi se o uzvratnoj posjeti srbijanske predsjednice skupštini tog bh. entiteta.