BiH
0

Brodska rafinerija nafte 402 miliona KM gubitka nema čime "pokriti"

FENA
Gubici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu za 2011. iznose 46,2 miliona KM, a gubici iz minulih godina čak i više od 356 miliona KM.

Ukupan gubitak ovog preduzeća 1.januara ove godine iznosio je čak 402,3 miliona KM. Podaci o enormnoj dubiozi u kojoj se nalazi Rafinerija potvrđeni su i u odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog preduzeća održanoj 29.juna.

Konstatuje se i da Rafinerija nema čime da "pokrije" silne gubitke, a i neće ni imati sve do 2015.godine!

"Obzirom da Rafinerija sada nema izvore za pokriće gubitaka, te da oni ostaju nepokriveni, ovo pitanje će se rješavati poslije završetka rekonstrukcije i modernizacije akcionarskog društva i dobijanja prvog profita. Prema dugoročnim planovima razvoja, završetak rekonstrukcije i prvi profit očekuju se od 2015.godine", navodi se u odluci usvojenoj na Skupštini akcionara Rafinerije.

U konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća Deloitte Banja Luka upozorila je i da je neto zaduženost Rafinerije nafte preko pet puta veća od kapitala tog preduzeća.

Naime, Rafinerija se, na osnovu odluka većinskog vlasnika, zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika - Njeftegazinkor.

Zaključno s 31.decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 KM, odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026 KM, a kapital 100.545.956 KM.

Kratkoročne obaveze Rafinerije veće su od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća Deloitte.

Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju, prvenstveno činjenicu da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO 'Neftegaz' Moska).

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Njeftegazinkor, koja je od Vlade RS kupila i Rafineriju ulja u Modriči i banjalučki Petrol.