Kadar HDZ-a
56

Brkić o izjavama kolegice Vlaisavljević: Bez obzira na ime i prezime, zločin se mora osuditi

T. K.
Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ) jutros je gostovao u programu BHT, gdje je, između ostalog, komentarisao izjave Sanje Vlaisavljević, poručivši da se moraju osuditi ratni zločini.

Na pitanje o porukama njegove kolegice, Brkić je mišljenja da veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, odnosno sve ono što ne vodi ka pomirenju, je nešto što se Evropskoj Uniji ne gleda sa pozitivnim svijetlom.

"Mi moramo prevazići, bez obzira na ime i prezime, osuditi ratni zločin i očekivati za sve one koji su osuđeni za ratni zločin da odsluže zakonske kazne i na taj način dati doprinos u konačnom razumijevanju svega onoga što se desilo 90-tih godina, a opet u kontetkestu pijateta prema žrtvama i osude ratnih zločinaca za svoja nedjela", poručio je Brkić.

Na konstataciju da Vlaisavljević nije trebala ta izjava, Brkić je ponovio da nas veličanje ratnih zločinaca, negiranje istih, ne vodi nas ka konačnom cilju i pomirenju unutar BiH.

Brkić je naveo i da je jučer došao iz Brisela gdje je razgovarao s visokim evropskim dužnosnicima o sigurnosnim pitanjima regiona i EU.

Na pitanje da li je imao neformalne sastanke u Briselu, on je kazao da je imao radni ručak sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Yivom Johansson.

"Pričali smo o sigurnosim temama koje su bile na agendi, o pitanjima ilegalnih migranata i migracija u tom kontekstu u BiH, kontrole malog i lakog naouružanja, dok sam s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Joseppom Borrell imao kratki kurtoazni pozdrav", poručio je.

Dodao je da je na povratku kući u BiH putovao s komesarom Varhelyiem gdje je konstatovao da je BiH jeste zaista na temi evropskih zvaničnika. Napomenuo je da ova godina nije izborna ni u BiH, niti u EU, a da naredna jeste, i da tu trebamo tražiti svoju šansu.

"U ovom vremenskom okviru želim da napravimo iskorak u ispunjenju 14 prioriteta EU, gdje fokus na dio 8+1. Vijeće ministara je usvojilo Zakon o pristupu informacijama, izmjene i dopune Zakona o Visokom i sudskom tužiteljskom vijeću. Naredne sedmice je spreman i Zakon o sudovima BiH", kazao je.

Naglasio je da se u pripremi nalazi i Zakon o sukobu interesa. Istakao je da se sve to radi u interesu da se dođe do onoga što želimo u 11. mjesecu, a to su pristupni pregovori s EU.

"Ako to ne iskoristimo, bojim se da je naredna godina izborna godina u EU i da nećemo imati puno izgleda za takve šanse. Stoga je jako važno iskoristiti taj momenat", naveo je.

Na pitanje hoće li se dogoditi jedinstveni stav po pitanju vanjske politike BiH, jer smo vidjeli da je Željka Cvijanović odbila otići u Rejkijavik, zbog nesaglasnosti stavova o Ukranjini, Brkić ističe da BiH treba biti prisutna na svim takvim međunarodnim multilateralnim platformama.

"Pamtim vremena kada je u Predsjedništvu BiH bilo više kohezije što se tiče vanjske politike. Podsjetiti ću vas da je saziv iz 2018. godine usvojio strategiju za vanjsku politiku u periodu 2018-2023. Zato je važno novo donošenje zakona po tom pitanju", zaključio je.