BiH
0

Britanski parlamentarci u Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić razgovarali su danas s delegacijom Britanske grupe pri Interparlamentarnoj uniji.

Šestočlanu delegaciju Parlamenta Velike Britanije predvodio je Johnom Austinom iz Predstavničkog doma Britanskog parlamenta.

Pozdravljajući goste, predsjedavajući Silajdžić je ocijenio da je ova posjeta veoma važna, jer zadržava punu pažnju Velike Britanije i Evrope na našoj zemlji. Britanski parlamentarci su izrazili jedinstven stav i potpunu saglasnost za proširenje Evropske unije i u tom kontekstu podržavaju aspiracije BiH za članstvo u EU.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da će se u Bosni i Hercegovini blagovremeno završiti proces reforme policije i na taj način otkloniti posljednja prepreku za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U toku razgovora razmijenjena su i mišljenja o ustavnoj reformi, u kojoj će biti neophodno voditi računa o specifičnostima Bosne i Hercegovine, odnosno etničkim principima, s jedne strane, a i principima moderne demokratije s druge strane.

Na kraju sastanka zaključeno je da je evropski put Bosne i Hercegovine, put koji nema alternativu, pri čemu nam Velika Britanija pruža bezrezervnu podršku.